Vesti
Politika

Jevtić: Da Tači pređe sa reči na dela

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić izjavio je da je dobro čuti od novog kosovskog predsednika Hašima Tačija da dijalog sa Beogradom nema alternativu.

Jevtić: Da Tači pređe sa reči na dela
Dalibor Jevtić (Foto Kim)

On je dodao da je ono što Srbi očekuju jeste da se sa reči pređe na dela.

"Dobro je čuti da dijalog nema alterantivu, jer bez njega nema rešavanja problema i pomirenja. Želimo da vidimo da se sa reči pređe na dela. U Briselu su postignuti određeni sporazumi i mi želimo da vidimo implementaciju, pre svega sporazuma o Zajednici srpskih opština", rekao je Jevtić za RTS.

Kako kaže, Srbi to žele da vide od Tačija, ali i od ostalih predstavnika kosovskih institucija.

Budući da predsednički mandat nema prevelike nadležnosti, i da li treba očekivati da Tači  mogao bilo šta promeniti, Jeftić je kazao da ne treba ignorisati činjenicu da su Albanci najveći broj glasova dali Tačiju i da on ipak ima težinu, bez obzira što nema ovlašćenja kao premijer.

"Očekujemo da se sa te pozicije učini više kako bi se implementiralo ono što je dogovoreno", rekao je Jeftić.

Dodao je da je Srbima sa Kosova potrebna jaka srpska vlada, jer samo takva vlada može da se izbori sa predstojećim izazovima.

"Politika koja je politika bežanja u stranu od problema nije pomogla, jedino je kada je predsednik vlade postao Aleksandar Vučić i kada je sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem seo za sto krenulo da se nešto rešava ka boljem", rekao je Jevtić, dodajući da očekuje i da Srbi na Kosovu budu ujedinjeniji.

Povodom brojnih napada na Srbe na Kosovu i Metohiji, među kojima je poslednji paljenje šume u selu Crkolez, Jeftić je kazao da je to još jedan dokaz da kod Albanaca Srbi još uvek nisu dobrodošli, a da kosovske institucije moraju da učine više da te ljude zaštite.Ostale vesti

Vlada Kosova odobrila nacrt budžeta
Na jutrošnjoj sednici Vlade Кosova, odobren je nacrt budžeta za narednu godinu.
  • 30.10.2020
Lajčak: Još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu
Danas smo napravili još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, ocenio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon razgovora u Briselu.
  • 29.10.2020
Petković: Svaki sastanak u Briselu započinjemo pitanjem o ZSO
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština, jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.
  • 29.10.2020
“Sporazum”:  Ustavne reforme neminovne na Kosovu i u Srbiji
Direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj izjavio je da će do ustavnih reformi na Kosovu i u Srbiji  nesumnjivo doći kada dođe do sveobuhvatnog sporazuma, što je za Evropsku uniju veoma važno pitanje. Nakon sporazuma, sigurno je da će međunarodni pritisak pasti na skupštine i političke stranke u tim zemljama da u bliskoj budućnosti ratifikuju oba sporazuma, naprave ih legitimnim, zakonitim i unesu odgovarajuće promene u svoje ustave.
  • 29.10.2020
Milan Radojević kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice
Prijava kandidata za vanredne izbore za gradonačelnika Severne Mitrovice traje do sutra. Do danas je samo Srpska lista podnela zahtev za potvrdu kandidata za izbore koji će biti održani 29. novembra.
  • 29.10.2020
Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK ponovo bez podrške

Zbog nedostatka kvoruma, Predlog zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK opet nije dobio podršku poslanika kosovskog parlamenta.

  • 29.10.2020