Vesti
Politika

Jevtić: Da mir i stabilnost budu interes svih

Potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić izjavio je u Vašingtonu da mir i stabilnost moraju da budu interes svih i da će ova godina biti ključna za trajno postizanje tog cilja.
Jevtić: Da mir i stabilnost budu interes svih
Dalibor Jevtić (Foto Kim)

Jevtić je u intervjuu za Glas Amerike govorio o važnosti nastavka dijaloga Beograda i Prištine osvrnuvši se istovremeno na važnost formiranja Zajednice srpskih opština.

Smatra da je od izuzetne važnosti da se dijalog nastavi i da je zbog značaja samog procesa dijaloga važno implementirati i ono što je prethodno dogovoreno.

"Dakle, Zajednica srpskih opština jeste međunarodna obaveza Prištine koja se mora implementirati i ono na čemu mi insistiramo jeste da se to učini na način kao što je dogovoreno u Briselu i nikako drugačije", poručio je Jevtić.

Naglasio je da Zajednica srpskih opština nije uperena protiv bilo koga i da se to odlično zna.

"Ona za cilj ima rešavanje nekih pitanja ali glavni je poboljšanje uslova života pre svega Srba, ali i drugih građana koji žive na Kosovu posebno u sredinama u kojima Srbi čine većinu", naveo je Jevtić.

Govoreći o Strategiji proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana, Jevtić je istakao da ona daje šansu da se neke stvari sada drugačije tretiraju, da se ozbiljnije shvati ono što jesu međunarodne obaveze i Prištine i Beograda, ali da je pre svega u pitanju međunarodna obaveza Prištine koja nije do kraja implementirana.

Jevtić je rekao i da u tom smislu nije samo u pitanju ZSO, već da ima još nekih drugih stvari.

Prema njegovim rečima, ova godina će biti sa puno izazova.

"Bilo je reči o Specijalnom sudu i to jeste važno pitanje i pitanje na koje ja ukazujem već duže vreme, kao jedan od većih izazova koji nam dolaze kao društvu, kao vladi, institucijama. Izazov koji možemo da iskoristimo u dva pravca - ili kao šansu da stvari postavimo onako kako treba da budu u cilju mira i stabilnosti ili da izgubimo tu šansu i Kosovo ponovo učinimo nestabilnom sredinom", istakao je Jevtić.

Smatra da je interes svih mir i stabilnost i to, kaže, mora da bude interes i ukoliko želimo neke druge probleme da rešavamo prvo treba da se bavimo ovim pitanjem.

Na pitanje koliko je ubistvo Olivera Ivanovića uticalo na situaciju na Kosovu, posebno u srpskoj zajednici, Javtić kaže da je to bio šok za sve i istakao da je važno da se što pre sazna ko je i zašto ubio Olivera Ivanovića "da se ne bi bavili spekulacijama i pretpostavkama".

"Ja još jednom pozivam one koji vrše istragu, da što je pre moguće izađu sa informacijama koje će pomoći da se sa spekulacijama i pretpostavkama prestane. Sa druge strane, mislim da je bila važna odluka predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti Kosovo, da razgovara i sa političkim predstavnicima Srba ali i sa narodom", rekao je Jevtić.

To je, kaže, bila prilika da čitava Srbija vidi ono što jesu problemi Srba koji žive na Kosovu sa jedne strane, ali sa druge ta poseta je doprinela onome što je u tom trenutku bilo najpotrebnije - smanjivanju tenzija, miru, stabilnosti.

Ta poseta, dodao je, doprinela je stavljanju po strani uznemirenosti koju su Srbi osetili tih dana.

"I dalje je važno da saznamo ko su nalogodavci i ubice Olivera Ivanovića, ali sa druge strane je bilo itekako važno da u tim trenucima predsednik Vučić poseti Srbe i severno i južno od Ibra", rekao je Jevtić, koji boravi u Vašingtonu, gde prisustvuje tradicionalnom Molitvenom doručku.

 Ostale vesti

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021
Eljezi: Sutra se očekuje objavljivanje konačnih rezultata izbora

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara biće poznati sutra, prenosi KosovaPress.

  • 03.03.2021
Selaković: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja, prenosi RTS

  • 03.03.2021
“Sporazum”: U iščekivanju zvaničnih rezultata
U novoj emisiji “Sporazum” govorimo o političkoj situaciji na Kosovu nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na učešće nevećinskij zajednica. Analiziramo kakve promene na relaciji Priština – Beograd donosi izborni pobednik Aljbin Kurti ako uspe da formira svoju novu vladu.
  • 03.03.2021
Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.
  • 03.03.2021