Vesti
Politika

Jevtić: Bez razgovora sa Srpskom listom nemoguće formiranje kosovske vlade

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić rekao je za RTS da je srpski narod na Kosovu vrlo jasno rekao da ostaje čvrst i jedinstven uz svoju državu Srbiju. "Bez razgovora sa Srpskom listom u bilo kakvoj opciji formiranje nove kosovske vlade je nemoguće, to kaže Ustav Kosova i zakoni", istakao je Jevtić.
Jevtić: Bez razgovora sa Srpskom listom nemoguće formiranje kosovske vlade
Dalibor Jevtić (Foto Kim)

Dva dana posle izbora na Kosovu cifre su jasne, pobednici takođe.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić rekao je da ako govorimo o porukama birača koje dolaze iz srpske zajednice ona je više nego jasna - "srpski narod na Kosovu je vrlo jasno rekao da ostaje čvrst i jedinstven uz svoju državu Srbiju".

"Sa druge strane, ako govorimo o Albancimna poruka onima koji su nekoliko decenija bili na vlasti je - nismo zadovoljni sa vašim radom, hoćemo nove ljude, posebno što su i partija Aljbina Kurtija i partija Ise Mustafe bile u opoziciji u prošlom sazivu parlamenta", rekao je Jevtić.

Prema njegovim rečima, nezadovoljstvo je očigledno i ono se izrazilo kroz izborni proces.

Istakao je da je vrlo važno to što je Srpska lista osvojila svih 10 mandata. "To znači da nismo ostavili prostor bilo kome od albanskih lidera da trguje sa onim što negde jesu interesi srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", podvukao je Jevtić.

Rekao je da je pratio izbornu noć, kada su izlazili rezultati i da je video veliko nezadovoljstvo određenih albanskih analitičara zbog ubedljive pobede Srpske liste.

"Bilo je važno da pobedimo u velikom procentu"

"I zato je bilo važno da mi u velikom procentu pobedimo kako ne bi dozvolili da se pojave neki Srbi koji ne bi radili ništa drugo osim slušali šta im ovi govore", rekao je Jevtić.

Bez razgovora sa Srpskom listom u bilo kakvoj opciji formiranje nove vlade Kosova je nemoguće, to kaže Ustav Kosova i zakoni, istakao je Jevtić.

Aljbim Kurti kaže da će biti predstavnika Srba u Vladi, ali ne predstavnika Srpske liste jer to nije, kako kaže, stranka, već predstavlja državu.

"To govori šta bi želeo, ali jedno je šta Albanci žele a drugio je ono što stoji u zakonima. Dakle, u Ustavu član 96 stoji da predstavnik Srba u Vladi Kosova će biti izabran većinom predstavnika te zajednice kosovskoj skupštiini. Tu nema rasprave. To što govori Kurti da će uzeti ne znak kog Srbina to je kao da ćemo mi reći da nećemo da Kurti bude premijer nego ćemo uzeti nekog drugog - prosto je to nemoguće", istako je Jevtić.

Potpredsednik Srpske liste smatra da ukoliko Kurti želi da zaista bude predsednik kosovske vlade, on mora da uzme činjenicu da je ta lista pobedila.

"Sačekaćemo konačne rezultate, nije velika razlika između prve i druge stranke u ovom trenutku, putem pošte glasovi nisu izbrojani. Mada se pretpostavlja da je većina glasova koji su došli putem pošte za Samoopredeljenje", rekao je Jevtić.

Interes međunarodne zajednice je da se ukinu takse, da se omogući nastavak dijaloga i da dođe do kompromisnog rešenja, zaključio je Jevtić.Ostale vesti

Borel: EK podržava rad tužilaštva Kosova
Evropska komisija snažno podržava rad Specijalizovanih veća Kosova i Specijalizovanog tužilaštva Kosova i njegov rad smatra ključnim za dalji napredak Kosova ka Evropskoj Uniji, navodi se u odgovoru potpredsednika Komisije i šefa diplomatije EU Žozepa Borela na poslaničko pitanje o optužnici podnetoj protiv predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 26.10.2020
Posle skoro četiri meseca, vlada Srbije “sklepana na brzinu”
Dan nakon objavljivanja imena većine ministara u novoj vladi Srbije, od kojih će se pojedini po prvi put oprobati u politici, nema previše iznenađenja. Poznavaoce situacije na terenu ipak zabrinjava to što se i od ovog sastava ne očekuje previše.
  • 26.10.2020
Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020