Vesti
Politika

Jeremić: Vlast 2018. potpisuje sporazum i Kosovo ulazi u UN

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić smatra da su rezultati vlasti po pitanju Kosova poražavajući. “Dali su jednu po jednu stvar, a ništa nisu ispregovarali, a 2018. dobiće na potpisivanje sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa sa Kosovom”, kazao je Jeremić.
Jeremić: Vlast 2018. potpisuje sporazum i Kosovo ulazi u UN
Vuk Jeremić (Foto N1)

Govoreći o Kosovu, kaže da je od 2013. do danas način na koji se vlast odnosila prema tako važnom pitanju donela poražavajuće rezultate.

“Jedna po jedna ingerencija je na severu, kroz dosta netransparentan način predavana, bez da sam ja primetio da je bilo šta dobijeno zauzvrat”, kazao je Jeremić gostujući u emisiji Pressing na televiziji N1.

Jeremić navodi da je režim potpuno ponizio predstavnike Srba terajući ih da uđu u vladu sa Haradinajem i kaže da bi on apsolutno radio drugačije.

“Ovo je prvi put u međunarodnim odnosima da se stvari implementiraju dok se sve ne ispregovara. Ovako kako su pregovarali, dali su jednu po jednu stvar, a nisu ispregovarali ništa i 2018. dobiće stvar na potpisivanje - sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa sa Kosovom, na kom će imati paragraf da Srbija i Kosovo neće jedna drugu blokirati u međunarodnim institucijama, a to direktno vodi stolici Kosova u UN i to je jedino ostalo da im predaju... A zauzvrat neće dobiti ništa, samo to da Marko Đurić može da ode na sever Kosova i da pred dnevnik pozove predsednika telefonom da mu viču “Aco, Srbine”", navodi Jeremić.

Jeremić navodi i da ima saznanja da je Vučić ove godine predložio američkoj strani ideju o podeli Kosova, a za koju misli da nužno nije najgore rešenje na kraju kosovske priče, ali da je to uradio na nestručan način, bez pripreme, na neadekvatnom nivou i to je potpuno zacementiralo američku stranu da bude protiv toga.

Srbija je planirala EK da pošalje pismo sa nizom pitanja u vezi sa stavom komisije da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti. Predsednik Vučić je izjavio da, na zahtev Španije, Srbija ipak to pismo neće odneti u Brisel.

Komentarišući to, Jeremić kaže da je brzo posle izjave da će pismo biti odneti u Brisel njega pozvao jedan od funkcionera iz Španije i rekao da to nije normalno, i da će morati zvanično da reaguju.

“Ta priča o tom pismu nije imala nikakav efekat, to je rađeno zbog performansa i zbog toga kako će da izgleda pred kamerama, a naneli smo direktan udarac Španiji, koja danas na Srbiju gleda drugačije, kao na "lutajući metak", i imamo daleko niži nivo poverenja Madrida”, ocenjuje lider Narodne stranke.

Unutrašnji dijalog o Kosovu je, prema njegovom mišljenju, čista farsa.Ostale vesti

Vučić: Sa Makronom o tri ključne teme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razgovarao o tri ključne teme - Samitu o Kosovu, bilateralnim odnosima Srbije i Francuske i budućnosti Evropske unije i Srbije u Uniji.
  • 10.07.2020
Kosovski ministri u prvoj zvaničnoj poseti Preševskoj dolini
Ministarka inostranih poslova i dijaspore Kosova Meliza Haradinaj-Stubla i ministar pravde Kosova Selim Selimi boravili su danas u prvoj zvaničnoj poseti Vlade Kosova opštinama u Preševskoj dolini, na jugu Srbije, objavila je Agencija Anadolija.
  • 09.07.2020
EK: Vučića očekujemo u Briselu, događaji u BG s tim nisu u vezi
Evropska komisija je danas stavila do znanja da "nema razloga da srpski predsednik, Aleksandar Vučić, ne dođe u nedelju u Brisel na obnovu dijaloga Beograd-Priština, jer zbivanja u protekla dva dana u Beogradu nisu povezana s tim sastankom“.
  • 09.07.2020
Skupština nije usvojila Nacrt rezolucije o dijalogu
Poslanici Skupštine Kosova nisu izglasali Nacrt rezolucije Pokreta Samoopredeljenje za dijalog sa Srbijom.
  • 09.07.2020
Stano: Očekujemo nastavak dijaloga, ali ne i presudni dogovor
Portparol EU Peter Stano izjavio je da status kvo koji podrazumeva blokadu dijaloga Beograda i Prištine nije održiv i da je dobro što postoji dogovor obe strane da dođu u Brisel i nastave razgovore.
  • 09.07.2020
Vučić danas i sutra u Francuskoj
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u dvodnevnoj poseti Francuskoj danas i sutra.
  • 09.07.2020