Vesti
Politika

Jeremić traži referendum o francusko-nemačkom planu

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je raspisivanje referenduma o francusko-nemačkom planu za Kosovo i Metohiju jedini način da se spreči "skok u ambis i nacionalna katastrofa" koja vodi ka rasparčavanju Srbije, a potom i stvaranju Velike Albanije i novim sukobima na Balkanu.

Jeremić traži referendum o francusko-nemačkom planu
Vuk Jeremić (Foto Ivan Dinić/Nova S)

"Aktu veleizdaje se protivi najmanje 80 odsto građana i vlast ne bi mogla da pokrade rezultate referenduma. Narod je nosilac suvereniteta, a on je ugrožen delovanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ako Srbija odbaci sporazum, u nebranom grožđu biće samo Vučić lično, a ne Srbija. Sankcije, izolacija i zaustavljanje evropskog puta Srbije su pretnja praznom puškom", rekao je Jeremić televiziji N1.

Jeremić je dodao da je Narodna stranka pokrenula inicijativu za raspisivanje referenduma i da je potrebno da se za tri meseca skupi 100.000 potpisa, a da onda skupština po sili zakona mora da zakaže sednicu na kojoj će raspisati referendum.

"Usmenim prihvatanjem `Šolc-Makronovog` plana počinjena je velika šteta nacionalnim interesima i Srbija je dovedena na ivicu ambisa u kontekstu teritorijalne celovitosti, jer će biti teško ponovo otvoriti tekst koji je jednom usaglašen", rekao je Jeremić, i dodao je zato "jedini mogući korak pod ovim okolnostima odbaciti ga u celosti".

Jeremić je dodao da postoji razlika između potpisanog i nepotpisanog akta, jer "dok nije potpisano nije pravno obavezujuće" za one koji bi došli na vlast posle Vučića.

Predsednik Narodne stranke je naveo da je najveća pretnja evropskoj budućnosti Srbije ostanak Vučića na vlasti, a da će on, ako potpiše sporazum, dobiti aplauze Zapada i dozvolu da još jače guši slobode i gazi demokratiju bar dok sporazum ne bude sproveden, što znači da Srbija "godinama neće moći da ga se oslobodi".

"Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je 2012. godine učinio radikalan otklon od Rusije i okrenuo se evroatlantskim integracijama, pa je narednih 10 godina imao punu podršku Zapada. Nadam se da se će ta era biti završena za dve nedelje na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, ali bilo je potrebno 10 godina da Đukanović bude poslat u političku penziju", rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je Vučićev režim najveća prepreka za evropsku budućnost Srbije.

"Ako vam je stalo da doživite evropsku budućnost ove zemlje, morate reći ne `francusko-nemačkom` sporazumu, inače ćete kao Crna Gora čekati još 10 godina. Potpisivanje bi bilo skok u ambis", rekao je Jeremić.

Upitan o Vučićevoj najavi da će pozvati parlamentarne stranke na konsultacije, Jeremić je odgovorio da se o tome neće izjašnjavati dok Narodna stranka ne dobije zvaničan poziv ako ga dobije.

"Neću da mu činim uslugu pa da se on poziva na to što sam rekao u studiju N1. Ako je ozbiljan, neka uputi poziv, pa će dobiti odgovor", rekao je Jeremić.

Na pitanje zašto koristi reč veleizdaja, Jeremić je odgovorio da "nema bolje reči od veleizdaje".

"Bilo bi dobro kada bismo po tom pitanju usvojili nešto od savremenih evropskih vrednosti. U krivičnom zakonu Nemačke postoji akt veleizdaje, u francuskom zakonu postoji i izdaja i veleizdaja, to postoji i u britanskom zakonu. Savremene evropske države definišu akte izdaje i veleizdaje i svuda je veleizdaja ugrožavanje teritorijalne celovitosti države", rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je za žaljenje što su neki koji se "teoretski mogu nazvati opozicija" napravili kalkulaciju po kojoj je "sve gotovo i Vučić ima podršku Evrope", pa se nadaju da će i za njih biti mesta u novoj "proevropskoj" vlasti.Ostale vesti

Šole razgovarao sa Vučićem i Kurtijem: Hitno potrebno da se obe strane vrate dijalogu
Specijalni savetnik u Stejt departmentu Derek Šole razgovarao je danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o najnovijim dešavanjima na severu Kosova, i pozvao obe strane da se vrate dijalogu i rade na deeskalaciji situacije.
  • 26.09.2023
AP o situaciji na Kosovu: Malo je verovatno da KFOR ispuni zahtev Vučića

Američka novinska agencija Asošiejted pres (AP) piše da je "malo verovatno" da će KFOR ispuniti današnji zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da od "policije Aljbina Kurtija" preuzme brigu o bezbednosti severa Kosova, što je Vučić jutros tražio u razgovoru sa predstavnicima Kvinte u Beogradu.

  • 26.09.2023
Lutovac: Hitna sednica Skupštine o Kosovu, razjasniti sukob u Banjskoj
Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da bi Skupština Srbije trebalo hitno da razgovara o okolnostima koje su dovele do sukoba u mestu Banjska na Kosovu, i da on ne bi imao problem da podrži zahtev za takvom sednicom ni ako ga prvi podnesu Dveri ili Narodna stranka.
  • 26.09.2023
Anđelković: Kada bi KFOR preuzeo brigu o bezbednosti, problem bi bio samo odložen
Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je ostvariv zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da KFOR preuzme brigu o bezbednosti na severu Kosova, ali da to ne bi trajno rešilo problem, već bi ga samo odložilo.
  • 26.09.2023
Hovenijer: Došlo je do ozbiljnog kriminalnog napada na severu, neko se „skriva“ iza grupe

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da još uvek ima stvari koje se ne znaju o nedeljnom napadu na severu, koji je opisao kao "ozbiljan i zločinački napad na Kosovo".

  • 26.09.2023
Rama: Dan žalosti najgori signal koji je Srbija mogla da pošalje
Zvanično najavljena žalost u Beogradu za pripadnicima oružane grupe koji su ubijeni posle sukoba sa kosovskom policijom, a pošto je ubijen policajac na Kosovu, najgori je signal koji je Srbija mogla da pošalje regionu i evroatlanstkoj zajednici, ocenio je albanski premijer Edi Rama i pozvao i Prištinu da ne preduzima jednostrane akcije.
  • 26.09.2023