Vesti
Politika

Jeremić: Srbima na Kosovu i Metohiji život postao nepodnošljiv

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je život Srba na Kosovu i Metohiji "postao nepodnošljiv, jer trpe političke i fizičke pritiske i pretnje" prvenstveno od nosilaca lokalnih srpskih vlasti predvodjenih Srpskom listom, ali i zbog "gaženja ljudskog dostojanstva i egzistencijalnih problema".
Jeremić: Srbima na Kosovu i Metohiji život postao nepodnošljiv
Vuk Jeremić (Foto: printskrin VOA)

Jeremić je u intervjuu listu Danas naveo da su mu to preneli gradjani sa kojima je razgovarao tokom nedavne posete Kosovskom Pomoravlju i manastiru Visoki Dečani.

"Ceo život je suspendovan u očekivanju raspleta situacije oko statusnih pregovora, a u medjuvremenu cvetaju kriminal i korupcija kao nikada do sada. Najsnažniji utisak koji sa sobom nosim je da medju gradjanima vlada ogromna zabrinutost, pogotovo medju onima koji žive južno od Ibra. Oni sa velikom zebnjom prate dogadjaje i strepe od posledica koje bi po njihov život imalo takozvano ’razgraničenje’", rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je najvažniji razlog posete bio da od ljudi koji žive na Kosovu iz prve ruke čuje sa kojim se problemima suočavaju i šta su im glavni strahovi.

"Važan razlog posete bio je i jačanje stranačke infrastrukture. Narodna stranka je do sada formirala četiri opštinska odbora na Kosovu i Metohiji, a ovog leta biće osnovana još dva, kao i pokrajinski odbor. Bez funkcionalne stranačke infrastrukture neće biti moguće odupreti se ovoj vlasti ni na jednom delu teritorije Srbije, a pogotovo na Kosovu i Metohiji", rekao je Jeremić.

Upitan da li će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači učestvovati na predstojećem skupu u Parizu, Jeremić je odgovorio da nema pouzdane informacije o tome, ali da nije optimista kada je reč o tom sastanku.

"Mislim da i Vučić i Tači pokušavaju da minimizuju angažovanje evropskih aktera u kosovskom procesu jer kod njih nema toliko razumevanja za ’razgraničenje’, odnosno podelu. Njih dvojica se u ovom trenutku mnogo više nadaju podršci sa nekog drugog mesta", rekao je Jeremić.Ostale vesti

SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020