Vesti
Politika

Jeremić: Srbija da samostalno formira ZSO na severu

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da bi Srbija trebalo da samostalno formira Zajednicu srpskih opština na Kosovu i Metohiji i da pristupi ponovnom uspostavljanju bezbednosnih, pravosudnih, administrativnih i drugih nadležnosti, koje su Briselskim sporazumom prenete vlastima u Prištini, ukoliko one do kraja godine ne ispune ono na šta su se obavezali još 2013. godine.
Jeremić: Srbija da samostalno formira ZSO na severu
Vuk Jeremić (Foto N1)

Jeremić je u intervjuu listu Danas rekao da je Rezolucijom o Kosovu i Metohiji, koju je Narodna stranka predložila Skupštini Srbije na usvajanje, predviđeno i da, ako ZSO ne bude formirana do 31. decembra, lideri Srpske liste budu pozvani da bez odlaganja napuste vladu Aljbina Kurtija.

„Predlažemo dvadesetak konkretnih koraka koje bi trebalo preduzeti kako bi se zaštitili naš narod, kulturna baština i državni interesi u pokrajini i odbranili teritorijalna celovitost i dostojanstvo na međunarodnoj sceni“, rekao je Jeremić, a prenela Narodna stranka u saopštenju.

On je dodao da bi Srbija trebalo da proglasi briselski dijalog neuspešnim ako ZSO ne bude formiran do kraja godine, kao i da proglasi da će ubuduće pregovarati isključivo uz posredovanje Kontakt grupe, koju bi činilo pet stalnih članova Saveta bezbednosti UN – SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija.

„Rezolucija nalaže i da predsednik Republike uputi pismo predsednicima Rusije i Kine u kojem ih zvanično obaveštava da se Srbija protivi prijemu samoproglašenog Kosova u UN i u ime naše države traži da te zemlje iskoriste svoje pravo veta u Savetu bezbednosti ako ta stvar bude stavljena na razmatranje tog tela“, rekao je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke je dodao da se u rezoluciji definišu i drugi koraci u UN, Unesko, parlamentarnoj i ekonomskoj diplomatiji, mere populacione politike i podsticaja preduzećima iz centralne Srbije za otvaranje novih radnih mesta u delovima pokrajine u kojima žive Srbi, kao i institucionalizacija platforme za dalje pregovore sa Albancima, ako i kada do njih dođe u budućnosti.

„Od presudne je važnosti da na posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji svoja neslaganja za trenutak ostavimo po strani i dogovorimo se šta nam je činiti u budućnosti. Ovo je nadpolitičko pitanje i o njemu nam je potrebno nacionalno jedinstvo, koje mora biti pretočeno u obavezujuću Rezoluciju Narodne skupštine. Mi smo predložili nacrt tog dokumenta i otvoreni smo za sve konstruktivne predloge koji bi tekst učinili boljim i izvesnijim za jednoglasno usvajanje“, rekao je Jeremić.

 Ostale vesti

Overene prijave kandidata za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova
Centralna izborna komisija overila je danas imena kandidata za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić.
  • 28.11.2022
Brnabić u Bukureštu: Srbija ceni principijelan stav Rumunije o Kosovu
Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je u Bukureštu s premijerom Rumunije Nikolaeom Ćukom o jačanju bilateralne saradnje na ekonomskom i političkom planu.
  • 28.11.2022
CIK danas verifikuje kandidate za gradonačelnike na severu

Centralna izborna komisija trebalo bi danas da verifikuje kandidate za gradonačelnike četiri opštine za vanredne izbore koji će se održati 18. decembra u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

  • 28.11.2022
Održana zajednička sednica albanske i kosovske skupštine u Tirani

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Tirani da su međusobni odnosi Albanaca sa strancima danas bolji nego ikada.

  • 27.11.2022
Dačić: Nema principa, već licemerja i dvostrukih standarda
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas kao licemerno to što je Svetska fudbalska organizacija (FIFA) pokrenula disciplinski postupak protiv reprezentacije Srbije, nakon što je u njenoj svlačionici na Mundijalu u Kataru navodno okačena zastava na kojoj je prikazana teritorija Kosova i Metohije, uz poruku "Nema predaje".
  • 27.11.2022
Vučić: Zahvalan sam našem narodu na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagramu video u kojem su rezimirani događaji i susreti koje je imao tokom prethodne sedmice. "Posebno sam zahvalan našem narodu sa Kosova i Metohije što je pokazao da se, posle decenija terora, i dalje bori za svoje ognjište, za decu, za našu budućnost", napisao je Vučić.

  • 27.11.2022