Vesti
Politika

Jeremić: Rešavanje kosovskog pitanja podređeno opstanku na vlasti Vučića

Predsednik Narodne stranke (NS) Vuk Jeremić izjavio je da je rešavanje kosovskog pitanja podređeno opstanku na vlasti Srpske napredne stranke (SNS) i Aleksandra Vučića.
Jeremić: Rešavanje kosovskog pitanja podređeno opstanku na vlasti Vučića
Vuk Jeremić (Foto FoNet/Božana Pavlica)

Jeremić je u intervjuu agenciji Beta kazao da Vučićev cilj nije da reši kosovsko pitanje u skladu s nacionalnim interesima Srbije.

„Jedini cilj vlasti jeste opstanak na vlasti i tom cilju je podredila sve, pa i kosovsko pitanje. U tom smislu, Vučićev cilj nije da reši kosovsko pitanje u skladu s nacionalnim interesima Srbije, nego da daljim ustupcima i predajama nacionalnih interesa Srbije na Kosovu i Metohiji obezbedi podršku Zapada za još nekoliko godina na vlasti, a da od naroda u Srbiji istovremeno sakrije da je te ustupke učinio“, ocenio je Jeremić.

Dodao je da je pitanje svih pitanja u pregovorima o Kosovu i Metohiji članstvo Prištine u Ujedinjenim nacijama (UN) i „to mora biti crvena linija državne politike Srbije, ko god bio na vlasti“.

„Ključ članstva samoproglašenog Kosova u UN je u rukama Srbije i mi to pitanje efikasno možemo da sklonimo sa stola tako što bi Beograd od Moskve i Pekinga zvanično zatražio da Rusija i Kina ulože veto u Savetu bezbednosti (SB) ako pitanje članstva Prištine u UN ikada dođe na dnevni red“, naveo je on.

Prema Jeremićevim rečima, Srbija svoju međunarodnu poziciju može da ojača i tako što će se sledeće godine kandidovati za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN.

„Imajući u vidu postojeće odnose u svetu, postoji velika verovatnoća da Srbija bude izabrana da u naredne dve godine bude članica Saveta bezbednosti, a onda bi mogla da predlaže teme, traži održavanje sednica, čak i da jednom mesečno predsedava“, kazao je predsednik Narodne stranke.

Upitan na čemu bi vlast u Beogradu trebalo hitno da pristupi kada je u pitanju rešavanje kosovskog pitanja, Jeremić je naveo povratak na sever Kosova i Metohije institucija države Srbije rasformiranih po Briselskom sporazumu, „prvenstveno pravosudnih i bezbednosnih institucija“.

„Srbija se po tom sporazumu iz 2013. godine povukla sa severa, a da u međuvremenu u delo nije sprovedeno ništa što je dogovoreno, a u interesu je Srbije. Zato sada imamo svako pravo da situaciju vratimo u pređašnje stanje. Uslov za uspešan povratak institucija na sever jeste da taj poduhvat bude sproveden tiho i bez pompe, a ne u direktnom televizijskom prenosu i uz hvalospeve dežurnih apologeta vlasti“, istakao je on.

2023. – godina neizvesnosti

Na pitanje šta će 2023. godina doneti Srbima na Kosovu i Metohiji, Jeremić je izrazio bojazan da bi mogao da bude doveden u pitanje opstanak srpskog naroda.

„Doneće im neizvesnost i bojim se da bi mogao da bude doveden u pitanje i opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji ako bude nastavljena politika kakva je vođena u prethodnih deset godina. Naredna godina mogla bi da im donese boljitak ako se vlast dozove pameti i prihvati konkretne predloge Narodne stranke koje sam upravo izneo, te počne da deluje i u interesu naroda, a ne isključivo u interesu sopstvenog opstanka na vlasti“, naglasio je predsednik Narodne stranke.Ostale vesti

Nacrt Strategije odbrane: Srbija ostaje najveća pretnja bezbednosti Kosova
Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova, navodi se u nacrtu Strategije odbrane, ovaj dokument daje odgovore na najvažnija pitanja u oblasti delovanja i razvoja sistema odbrane.
  • 21.03.2023
Lideri EU će na samitu u Briselu pozdraviti dogovor iz Ohrida
Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) će na predstojećem samitu pozdraviti dogovor koji su u Ohridu, 18. marta postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.
  • 21.03.2023
Aktivisti PDS gađali Bisljimija tortom i milkšejkom zbog ’’prihvatanja ZSO’’
Aktivisti Socijaldemokratske partije (PSD) gađali su tortom i milkšejkom zamenika kosovskog premijera i glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnika Bisljimija.
  • 21.03.2023
Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023