Vesti
Politika

Jeremić: Razgraničenje znači - Kosovo u UN i Velika Albanija

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Kragujevcu da razgraničenje za koje se zalaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi s pitanjem Kosova predstavlja precrtavanje granica i trajno i voljno otuđenje dela teritorije zemlje.
Jeremić: Razgraničenje znači - Kosovo u UN i Velika Albanija
Vuk Jeremić (Foto Fonet)

"Razgraničenje predstavlja i Kosovo kao članicu UN u roku od šest meseci, a u roku od nekoliko godina - Veliku Albaniju", rekao je Jeremić u Kragujevcu gde je u centralnoj pešačkoj zoni prisustvovao nastavku akcije Narodne stranke "Jedan potpis menja sve", čiji je cilj prikupljanje potpisa građana protiv sporazuma kojim bi Srbija omogućila Kosovu i Metohiji stolicu u UN i time priznala nezavisnost Kosova.

Povodom nedavne izjave predsednika Vučića da se zalaže za razgraničenje sa Albancima na Kosovu i Metohiji, Jeremić je novinarima kazao da je razgraničenje "antiustavno i dubinski štetno" i predstavlja "ubrzanu diktaturu koja dolazi do fašizma u Srbiji".

On je rekao da ako zemlja, koja ima mnogo etničkih manjina, odluči da se razgraniči sa jednom, to neće biti poslednja manjina sa kojom će se razgraničavati.

"To je jedan izuzetno opasan proces, koji podrazumeva da počnete da nazivate političke protivnike agentima, igumana (manastira Visoki) Dečani špijunom i izdajnikom. To se tu ne završava", kazao je Jeremić.

On je rekao da Narodna stranka prikuplja potpise protiv svega toga kako bi onome ko se sprema da stavi potpis na nezavisnost Kosova "zadrhti ruka".

"Potpis protiv Kosova u UN je potpis protiv razgraničenja i uspostavljanja apsolutne i neograničene vlasti Aleksandra Vučića", rekao je Jeremić. Akcije Narodne stranke "Jedan potpis menja sve" održava se u 13 gradova u Srbiji.Ostale vesti

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, kazao je da sporazum između Beograda i Prištine treba tražiti u okvirima evropske perspektive.
  • 01.12.2020
EU: Sporazumi Beograda i Prištine moraju se poštovati i sprovoditi
"Kontinuirana strateška posvećenost Kosova evropskom putu i dijalogu sa Srbijom uz pomoć EU, glavne su pozitivne odluke procesa evrointegracija Kosova" navodi se u zajedničkoj izjavi Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Kosova EU i predstavnika vlade Kosova. Takođe, učesnici sastanka saglasini su da se svi prethodni sporazumi Beograda i Prištine moraju poštovati i primeniti.
  • 30.11.2020
Komandant KFOR-a: Bez smanjenja broja vojnika u dogledno vreme
Trenutno nema plana za ograničavanje mandata i snage trupa KFOR-a. Sve trupe iz zemalja koje čine KFOR su posvećene da doprinesu osobljem i potpuno sposobnim jedinicama u skladu sa trenutnim brojevima, rekao je za RTV Kim novoimenovani komadant ove vojne misije na Kosovu general-major Franko Federići.
  • 30.11.2020
„Očekivana pobeda Milana Radojevića“
Za razliku od prethodnih izbornih kamapanja u Severnoj Mitrovici, na poslednjoj nije bilo vređanja, ni „teških reči“ upućenih protivkandidatima. Od jedne stvari se ipak nije odustalo, a to je kolektivno glasanje članova Srpske liste.
  • 30.11.2020
Milunović čestitao Radojeviću i poručio mu da se bavi gradskim problemima
Dan nakon izbora za gradonačelnika Severne Mitrovice, jedan od kandidata za ovu poziciju, Dušan Milunović kaže da borba nije bila jednostavna. Ipak, čestitao je pobedu Milanu Radojeviću iz Srpske liste i poručio mu da se više bavi gradom, a ne visokom politikom kao njegov prethodnik.
  • 30.11.2020
CIK: Novi gradonačelnik u Severnoj Mitrovici Milan Radojević
Predsednica Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka je objavila da su, prema preliminarnim rezultatima na izborima za gradonačelnike Podujeva i Severne Mitrovice, pobedili Špetim Bulići u Podujevu i Milan Radojević u opštini Severna Mitrovica. 
  • 29.11.2020