Vesti
Politika

Jeremić: Razgraničenje Kosova i Srbije 2019.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić tvrdi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ubrzava pregovore o razgraničenju i da bi sporazum Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija trebalo da bude objavljen u prva četiri meseca 2019. godine.
Jeremić: Razgraničenje Kosova i Srbije 2019.
Vuk Jeremić (Foto Infobiro.tv)

"Razgraničenje znači da sa one strane granice ostane 90 odsto teritorije autonomne pokrajine Kosovo i Metohija i još delovi juga Srbije, što Albanci zovu Preševskom dolinom", rekao je Jeremić na Glavnom odboru svoje stranke, povodom godinu dana rada.

Tvrdi i da će Kosovo postati punopravna članica Ujedinjenih nacija, poput Srbije danas, i da neće postojati nijedna prepreka u međunarodnom pravu da se ujedini sa Albanijom.

"Kada govorim o velikoj Albaniji, ne govorim napamet", dodao je Jeremić u Centru "Sava".

Jeremić je predočio da bi se Srbija mogla suočiti sa novim teritorijalnim zahtevima ako danas pristane da u miru "precrta svoje granice".

Vučić je toga svestan, ali je njegova vizija Srbije prokleta avlija, smatra Jeremić, koji je za svog političkog konkurenta na vlasti rekao i da je u svađi "sa moralom i razumom".

Jeremić je svoje pristalice pozvao na jedinstvo, a izrazio je i uverenje da će njegova stranka biti naredna politička grupacija koja će upravljati Srbijom.

"Ideja Narodne stranke je jedinstvo opozicije", poručio je Jeremić i pomenuo okupljanje opozicije u okviru Saveza za Srbiju.

Jeremić je ocenio i da je stanje u Srbiji sve gore i da 70.000 radno sposobnih građana godišnje napusti zemlju, jer su izgubili nadu.

Članovi Narodne stranke nisu izgubili nadu, inače ne bi bili u toj političkoj organizaciji, zaključio je Jeremić.Ostale vesti

Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020
Predstavnici Beograda i Prištine nastaviće razgovore u Briselu u ponedeljak 27. septembra, potvrdio je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.
  • 24.09.2020
Lajčak pozvao predstavnike Prištine i Beograda na sastanak
Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak poslao je pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.
  • 24.09.2020
„ZSO nakon što Srbija prizna Kosovo“
O Zajednici srpskih optiština treba da se razgovara na predstojećem sastanku u Briselu, smatraju analitičari sa Kosova i dodaju da dijalog ne treba prekidati kada je konačno počeo da daje rezulate. Predsednika PDS-a Nenada Rašića izjava premijera Avdulaha Hotija je iznenadila.
  • 24.09.2020