Vesti
Politika

Jeremić: Poslanički klub NS-a će predložiti pregovaračku platformu

Predsednik Narodne stranke (NS) Vuk Jeremić izjavio je da će poslanička grupa te stranke na sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji predložiti usvajanje pregovaračke platforme za nastup državnih organa i pozvaće predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je prihvati ili da, ako odbije, predstavi svoju platformu.
Jeremić: Poslanički klub NS-a će predložiti pregovaračku platformu
Vuk Jeremić (Foto Medija Centar Beograd)

"Naša platforma bi trebalo da odražava državno jedinstvo i dobije podršku svih političkih aktera. Pregovori o Kosovu i Metohiji moraju biti uvedeni u institucionalni okvir i konačno mora da se zna za šta je ko ovlašćen i šta ko radi u vezi sa Kosovom i Metohijom", rekao je Jeremić u Mladenovcu, gde je osnovan opštinski odbor Narodne stranke, saopštila je danas ta stranka. Jeremić je istakao da će poslanici Narodne stranke na toj sednici "podvući crtu na dešavanja u poslednjih deset godina" i ukazati na direktno kršenje zakona i Ustava Srbije.

"Ukazaćemo da su 2013. godine u Skupštini Srbije usvojili Rezoluciju o Kosovu i Metohiji u kojoj su naveli da sve što se dogovori u Briselu mora da bude ispraćeno usvajanjem ustavnih zakona, kako bi sve bilo uvedeno u ustavni okvir Srbije. Nije, medjutim, usvojen ni jedan jedini ustavni zakon, a predali su institucije države na severu, sudstvo, policiju, elektroenergetski sistem i dali su Prištini medjunarodni telefonski pozivni broj", dodao je Jeremić.
Predsednik Narodne stranke je ukazao da se država nedavno zadužila 370 miliona evra "za pokrivanje rupa u budžetu", i dodao da se "nigde u svetu vlade u tehničkom mandatu ne zadužuju u inostranstvu".

"To pokazuje kuda ide ekonomija Srbije, i to dok ekonomska kriza još nije dostigla punu snagu. Kakve crne rupe u budžetu, danas je tek kraj avgusta, ima još četiri meseca do kraja godine, a oni pokrivaju rupe", rekao je Jeremić.

On je istakao i da je "policija pre 1. septembra potrošila budžet za celu 2022. godinu".

"Ponudićemo predlog za sistemsko rešavanje proizvodnje hrane. Izdvajanje za poljoprivredu u naredne tri godine mora dostići 10 odsto državnog budžeta, a sada je tek četiri odsto, dok je prosek u EU blizu 30 odsto", dodao je Jeremić.

On je rekao da će poslanici Narodne stranke predložiti da se u budžetu ustanovi posebna budžetska stavka u naredne tri godine kako bi se uložilo 100 milijardi dinara za sistemska rešenja u poljoprivredi, uključujući i navodnjavanje.

"U Albaniji se ovog trenutka navodnjava pet puta veća površina zemlje nego u Srbiji, a Srbija ima tri puta više obradivog zemljišta od Albanije. Ne govorim o Holandiji ili Italiji, nego o Albaniji. To je razlog da se duboko zamislimo i da predložimo sistemske mere", zaključio je Jeremić.

Za predsednika Opštinskog odbora Narodne stranke Mladenovac izabran je Nikola Pešić, navedeno je u saopštenju.Ostale vesti

Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022
Vučević: Situacija na Kosovu i dalje veoma napeta
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu "i dalje veoma napeta jer je mnogo otvorenih pitanja" da se nada "da će se odgovori tražiti u formi dijaloga".
  • 26.11.2022
CIK: Počela registracija birača van Kosova za izbore na Severu
Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počela registracija građana koji žive van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Rok za prijavu ističe 30. novembra.
  • 26.11.2022
Kurti u Madridu: Srbija ima teritorijalne aspiracije prema Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti tokom svog govora na 26. Kongresu Socijalističke internacionale koji se održava u Madridu u Španiji rekao da je Srbija i dalje autoritarna zemlja sa teritorijalnim aspiracijama prema Kosovu i sa širokim i bliskim vezama sa Kremljom.
  • 26.11.2022
Šest prijava za vanredne izbore za predsednike opština na severu KiM
Za vanredne izbore za predsednike opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić prijavilo se šest političkih subjekata i samostalnih kandidata, saopšteno je iz Centralne izborne komisije u Prištini.
  • 25.11.2022
Zakonske osnove za povratak Srba u kosovske institucije
Direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj izjavio je da postupak posle ostavki radnika iz pravosudnog sistema još nije završen i da oni mogu da se vrate na svoja radna mesta, ali da mogu da se suoče i sa disciplinskim merama, uključujući otpuštanje.
  • 25.11.2022