Vesti
Politika

Jeremić: Na KiM najočiglednije koliko lošeg politika može doneti

"Za mene su svi naši sugrađani, iz bilo kog dela Srbije, uključujući i Kosova i Metohije, isti i svi treba da imaju jednaka prava, uključujući i to da biraju i budi birani. To niko ne bi trebalo ni na koji način da im ograničava, ni prištinske vlasti, a bogami, ni srpske", rekao je za RTV Kim osnivač i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić upitan šta misli o mogućnosti da kosovski Srbi glasaju na predstojećim aprilskim izborima.
Jeremić: Na KiM najočiglednije koliko lošeg politika može doneti
Vuk Jeremić u Gračanici (Foto Kim)

Jeremić, bivši predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (2012—2013), bivši ministar spoljnih poslova Srbije (2007—2012), aktuelni predsednik Narodne stranke i Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), boravi u privatnoj poseti prijateljima na Kosovu.

On je naglasio da mu nije želja da iz manastirske porte u Gračanici šalje političke poruke, naročito jer na predstojećim izborima nije kandidat ni za jednu funkciju. "Dao sam", kazao je "reč da se neću kandidovati i održao sam tu reč".

"Baviti se politikom ne mora nužno da znači da jurite za nekim foteljama i za nekim funkcijama. Baviti se politikom je, po meni, da svako napravi svoj doprinos, onoliko koliko može i najbolje što ume, za neki viši, javni interes", rekao je Jeremić.

Ipak, on podržava svoje saborce koji se kandiduju na ovim izborima, odbore Narodne stranke širom Srbije i odbore na Kosovu i Metohiji. Dodaje da narod na KiM ne bi delio na pripadnike ove ili one stranke.

"Svi znamo kakva je politika na Kosovu i Metohiji, svi znamo koliko je teško danas živeti na Kosovu i Metohiji. Svi znamo i koliko nam je lošeg donelo to deljenje, političko svrstvanje. Možda nigde više nego na Kosovu i Metohiji nije očigledno koliko politika može doneti lošeg. Voleo bih da u budućnosti to zajednički promenimo, da se zajednički borimo za to da ostanemo na Kosovu i Metohiji, da ostanemo svoji na svome. Koliko god danas bile teške okolnosti, bile su nekada u istoriji i teže. Nemojmo da jedni drugima, sami sebi, Srbi Srbima otežavamo život. Bojim se da se to danas dešava. Ali, nije porta Gračanice mesto, a ni ovaj snežni dan vreme, da ulazimo u neke dublje političke priče", kazao je Vuk Jeremić.

On je, u porti gračaničkog manastira dodao da se osećaj boravka na Kosovu i Metohiji ne može porediti ni sa jednim drugim.

"Ovo je kolevka naše duhovnosti i ovo je kolevka onoga što jesmo. Ne može se to osećanje porditi sa bilo kojim drugim. Ovde se nalaze najveće svetinje našeg naroda, na Kosovu i Metohiji. Gračanica je svakako jedna od njih. Meni nije prvi put da ovde dolazim", zaključio je Jeremić.Ostale vesti

Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022