Vesti
Politika

’’Jednostrana demonstracija sile, promet lekova realan problem’’

„Jutrošnja akcija kosovske policije na severu Kosova ima za svrhu da poveća popularnost kosovskog premijera Aljbina Kurtija u predizbornoj trci. U pitanju je jednostrana demonstracija sile prema Srbima na severu“, smatra Miodrag Miki Marinković iz Centra za afirmativne društvene akcije (CASA).
’’Jednostrana demonstracija sile, promet lekova realan problem’’
Specijalne jedinice Kosovske policije u Zvečanu (Foto Dragan Ilić)

Promet proizvoda farmaceutske industrije jeste problem koji treba rešavati u okviru Briselskog dijaloga, kazao je Marinković.

„Kosovsko zakonodavstvo i međunarodno zakonodavstvo koje tretira pitanje Kosova dozvoljava rad zdravstvenih ustanova Republike Srbije na Kosovu. Dakle, to su institucije koje rade prema protokolima Ministarstva zdravlja Republike Srbije i prema šifrarniku koji izdaje to ministrastvo. To dalje znači da su ljudi koji traže medicinsku zaštitu neminovno upućeni na lekove koji se izdaju po tom šifrarniku“, naglasio je on i dodao da ovo pitanje zadire u prava i zdravstvenu zaštitu Srba na Kosovu. 


PROČITAJTE JOŠ: "Pitanje šta nas čeka kad dođu parlamentarni izbori"


„Ovo će trajati dok traju izbori. Ja sam siguran da je svrha da se populističkim potezima poveća popularnost. Imamo štancovanje kriza, jednu za drugom, jednostrane poteze koje osuđuje međunarodna zajednica. Problem je to što se ti potezi predstavljaju kao pravno pitanje, što je takođe još jedna jednostrana interpretacija“, kazao je Marinković.

Kada se govori o vladavini prava, po njegovom mišljenju, neophodno je zapitati se šta je sa važećom Rezolucijom 1244.


PROČITAJTE JOŠ: Spahiu: Politička situacija nije sređena, zato nemili događaji


„To je međunarodni akt koji reguliše pitanje Kosova i on se ostavlja po strani, a jednostrane akcije se rade na osnovu lokalnog zakonodavstva“, naveo je Marinković.

On je zaključio da bi probleme poput prometa lekova trebalo rešavati jačim pritiskom na prištinsku stranu da se privoli pregovorima, ali i redefinisanjem tema o kojima se razgovara u Briselu.Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022