Vesti
Politika

’’Jednostrana demonstracija sile, promet lekova realan problem’’

„Jutrošnja akcija kosovske policije na severu Kosova ima za svrhu da poveća popularnost kosovskog premijera Aljbina Kurtija u predizbornoj trci. U pitanju je jednostrana demonstracija sile prema Srbima na severu“, smatra Miodrag Miki Marinković iz Centra za afirmativne društvene akcije (CASA).
’’Jednostrana demonstracija sile, promet lekova realan problem’’
Specijalne jedinice Kosovske policije u Zvečanu (Foto Dragan Ilić)

Promet proizvoda farmaceutske industrije jeste problem koji treba rešavati u okviru Briselskog dijaloga, kazao je Marinković.

„Kosovsko zakonodavstvo i međunarodno zakonodavstvo koje tretira pitanje Kosova dozvoljava rad zdravstvenih ustanova Republike Srbije na Kosovu. Dakle, to su institucije koje rade prema protokolima Ministarstva zdravlja Republike Srbije i prema šifrarniku koji izdaje to ministrastvo. To dalje znači da su ljudi koji traže medicinsku zaštitu neminovno upućeni na lekove koji se izdaju po tom šifrarniku“, naglasio je on i dodao da ovo pitanje zadire u prava i zdravstvenu zaštitu Srba na Kosovu. 


PROČITAJTE JOŠ: "Pitanje šta nas čeka kad dođu parlamentarni izbori"


„Ovo će trajati dok traju izbori. Ja sam siguran da je svrha da se populističkim potezima poveća popularnost. Imamo štancovanje kriza, jednu za drugom, jednostrane poteze koje osuđuje međunarodna zajednica. Problem je to što se ti potezi predstavljaju kao pravno pitanje, što je takođe još jedna jednostrana interpretacija“, kazao je Marinković.

Kada se govori o vladavini prava, po njegovom mišljenju, neophodno je zapitati se šta je sa važećom Rezolucijom 1244.


PROČITAJTE JOŠ: Spahiu: Politička situacija nije sređena, zato nemili događaji


„To je međunarodni akt koji reguliše pitanje Kosova i on se ostavlja po strani, a jednostrane akcije se rade na osnovu lokalnog zakonodavstva“, naveo je Marinković.

On je zaključio da bi probleme poput prometa lekova trebalo rešavati jačim pritiskom na prištinsku stranu da se privoli pregovorima, ali i redefinisanjem tema o kojima se razgovara u Briselu.Ostale vesti

Sastanak Radne grupe o slobodi kretanja u Briselu
Prvi sastanak Radne grube delegacija Beograda i Prištine nakon postignutog dogovora o prekidu blokade na Jarinju i Brnjaku i registarskim tablicama biće održan danas u Briselu.
  • 21.10.2021
CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021