Vesti
Politika

Janković zabrinut zbog Ivanovićevog štrajka glađu

Zaštitnik građana Saša Janković je u pismu šefu misije Euleksa Gabrielu Meučiju izrazio zabrinutost zbog produženja pritvora lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću, koji je zbog toga stupio u štrajk glađu.
Janković zabrinut zbog Ivanovićevog štrajka glađu
Saša Janković (Foto novosti.rs)

“Razumeo sam da je odlukom sudija Euleksa, pritvor produžen do 6. oktobra 2015. godine, što će od 2014, kada je Ivanović uhapšen, trajati 22 meseca”, navodi se u Jankovićevom pismu.

Ombudsman očekuje da će se u interesu pravde, kao i u interesu autoriteta međunarodnih organizacija, njihovih pravosudnih institucija i poverenja građana u njihov rad, a pre svega u cilju poštovanja prava samog Ivanovića kao građanina, za ovu zabrinjavajuću situaciju naći odgovarajuće rešenje.

Zaštitnik građana, koji je Ustavom i zakonima ovlašćen da se posebno bavi pravima lica lišenih slobode, više puta je u godišnjim izveštajima ukazivao da i organi Republike Srbije meru pritvora često olako izriču i da pritvor traje neosnovano dugo.

“Okolnosti koje prate izvršenje mere pritvora, povrede pretpostavke nevinosti pritvorenika, kao i uslovi izvršenja te mere, u velikom broju slučajeva predstavljaju svojevrsnu kaznu pre osude”, navodio je Janković u godišnjim izveštajima o radu institucija Republike Srbije.

Zaštitnik građana, međutim, nije ovlašćen da sprovodi postupke kontrole rada sudova i utvrđuje nezakonitosti i nepravilnosti u konkretnim slučajevima, navedeno je u saopštenju.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023