Vesti
Politika

Janković: Ne bih potpisao nezavisnost Kosova

“Sasvim sigurno neću biti predsednik koji će potpisati nezavisnost Kosova”, kazao je budući predsednički kandidat Saša Janković.
Janković: Ne bih potpisao nezavisnost Kosova
Saša Janković (Foto novosti.rs)

Janković je govoreći za Sputnjik rekao da ne vidi da je moguće statusno rešiti pitanje Kosova.

“Ja sasvim sigurno neću biti predsednik koji će potpisati nezavisnost Kosova, ali da ne budem populista, prilično sam siguran da to od mene niko ne bi ni tražio”, rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, teritorijalni integritet nije prevaziđen, ali insistiranje na terminima nema odraz u realnosti.

“O kakvom mi teritorijalnom integritetu pričamo kad imamo granicu sa Kosovom za koju smo se saglasili i carinsku službu na toj granici”, upitao je Janković.

“Ja kad sam kao zaštitnik građana tražio da odem da obavim kontrolu na teritoriji Kosova i Metohije morao sam da pitam UNMIK, kasnije Euleks, pa sam dobio od njih pismo da mogu da dođem samo ako idem u obilazak manastira”, podsetio je on.Ostale vesti

Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
  • 13.07.2020
Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020