Vesti
Politika

Janković: Ne bih potpisao nezavisnost Kosova

“Sasvim sigurno neću biti predsednik koji će potpisati nezavisnost Kosova”, kazao je budući predsednički kandidat Saša Janković.
Janković: Ne bih potpisao nezavisnost Kosova
Saša Janković (Foto novosti.rs)

Janković je govoreći za Sputnjik rekao da ne vidi da je moguće statusno rešiti pitanje Kosova.

“Ja sasvim sigurno neću biti predsednik koji će potpisati nezavisnost Kosova, ali da ne budem populista, prilično sam siguran da to od mene niko ne bi ni tražio”, rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, teritorijalni integritet nije prevaziđen, ali insistiranje na terminima nema odraz u realnosti.

“O kakvom mi teritorijalnom integritetu pričamo kad imamo granicu sa Kosovom za koju smo se saglasili i carinsku službu na toj granici”, upitao je Janković.

“Ja kad sam kao zaštitnik građana tražio da odem da obavim kontrolu na teritoriji Kosova i Metohije morao sam da pitam UNMIK, kasnije Euleks, pa sam dobio od njih pismo da mogu da dođem samo ako idem u obilazak manastira”, podsetio je on.Ostale vesti

“Sporazum”: ZSO, kamen zajedničkog spoticanja
Da će biti i konstruktivnih i nekonstruktivnih nejasnoća, znalo se od samog početka, od potpisivanja prvog briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda. Od tada, do danas, za jedne je to, kako piše u dokumentu, Asocijacija/Zajednica opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu, za druge - Zajednica srpskih opština.
  • 21.10.2020
Hoti: Nema ZSO sa izvršnim ovlašćenjima
Neće biti formirana Zajednica srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima, ponovio je na današnjoj konferenciji za medije premijer Kosova Avdulah Hoti.
  • 21.10.2020
SB danas o izveštaju generalnog sekretara UN o Kosovu
Ambasadori Saveta bezbednosti raspravljaće danas o novom šestomesečnom izveštaju šefa Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša o stanju na Kosovu.
  • 21.10.2020
Izbori u Srbiji 2022, Dačić na čelu Skupštine

Vlada koja se bude formirala je ograničenog trajanja, i vanredni parlamentarni izbori biće održani najkasnije zajedno sa predsedničkim, 3. aprila 2022. godine, izjavio je predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić posle sednice Predsedništva stranke na kojoj se razgovaralo o sastavu nove Vlade. U Vladi će, najavio je Vučić, biti i SPAS i SPS, dok će lider socijalista Ivica Dačić biti novi predsednik Skupštine Srbije.

  • 20.10.2020
Hoti Lajčaku: Nema zadiranja u

Kosovski premijer Avdulah Hoti poručio je izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku da je jedan od principa za dijalog, koje je uspostavila Priština, da se neće zadirati u "unitarni karakter" Kosova.

  • 20.10.2020
Tači raspisao izbore za gradonačelnike Podujeva i Severne Mitrovice
Predsednik Kosova Hašim Tači raspisao je vandredne izbore za gradonačelnike opština Podujevo i Severna Mitrovica, koji će biti održani 29. novembra, navodi se u saopštenju kabineta predsednika.
  • 20.10.2020