Vesti
Politika

Janko Baljak: Raste represivnost uterivanja u autobuse

Masovnost protesta „Srbija protiv nasilja“ neće uticati nimalo na masovnost mitinga u organizaciji Srpske napredne stranke, odnosno Aleksandra Vučića. Kvote, zastrašeni, ucenjeni ljudi... Njih ima jednako kao i pre protesta u Beogradu. Uticaće samo na represivnost uterivanja u autobuse i na pojačane mere da se u logoru zadrže oni koji iz njega požele da izađu tokom mitinga, kako smo već videli u Pančevu, komentariše za Danas reditelj Janko Baljak.
Janko Baljak: Raste represivnost uterivanja u autobuse
Janko Baljak (Foto Amir Hamzagic/ATA Images)

U susret „najmasovnijem protestu ikad“, kako ga predsednik Srbije najavljuje, i to nakon tri istinski najveća protesta u poslednjih dvadeset godina u Beogradu, sagovornik Danasa podseća na onaj koji se u petak, 19. maja, dogodio u Pančevu, kada su učesnici SNS mitinga, pored toga što su neki do njih na protest došli pod prinudom, isto tako prinudno bili i zadržavani do kraja.

„Koji je ovo život? Koji je ovo sistem?“, to kaže čovek dovučen iz Stare Pazove na Vučićev miting u Pančevu u trenutku kada mu tipovi sa prslucima AV zabrane da napusti skup. I u toj rečenici se svom silinom vidi kraj ovog zla. Više i od silnog Beograda u petak“, kaže Janko Baljak.

Kako dodaje, posebno je bizarna Vučićeva opsesivna strast za upoređivanjem broja učesnika na protestu i „kako ljubomoriše što Miloševićev Gazimestan neće biti nadmašen“.

„Bio sam vrlo mlad ali pamtim direktan prenos jednog govora iz Bukurešta i aplauze koji prelaze u urlike nezadovoljsta i otpora. Ljubav se ne kupuje, to mi je bila asocijacija kada sam gledao tužni pančevački skup sa sve onom nedužnom decom u narodnoj nošnji. To je scenografija pada jednog navijača sa Severa u totalnoj panici zbog izneverene ljubavi“ objašnjava Baljak.

Mislim da i najveći vođini vernici imaju „overdose“ od njegovog medijskog pojavljivanja, dodaje, i da se sve stvari koje su mu pumpale rejting sada okreću protiv njega.

„Pročitao sam da čak i poslanik Vladimir Đukanović misli da Pinkove specijalne emisije koje minimiziraju brojnost učesnika protesta vređaju inteligenciju prosečnog SNS birača. To je dobar znak jer signalizira da čak i najtvrđa partijska ekipa ne želi da učestvuje u nadrealnoj interpretaciji stvarnosti. To pokazuje da su ovi ljudi svesni kako Vučić pušta SNS niz vodu i kako mu je isklljučivo bitan sopstveni rejting kroz novu izmišljotinu nestranačkog vodje nekakvog narodnog pokreta“, zaključuje Janko Baljak.Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023