Vesti
Politika

Janjić: Tužba Kosova ne bi mogla da prođe

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je da je, nakon obrazloženja u sporovima za genocid sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom, jasno da ni eventualna tužba Kosova protiv Srbije ne bi mogla da prođe.

Janjić: Tužba Kosova ne bi mogla da prođe
Dušan Janjić (Foto medijacentar.info)

"Međunarodni sud se drži vrlo striktnih pravila u definiciji genocida. Možda je konzervativan možda nije, ali ta pravila nisu ispunjena ni u slučaju Kosova", rekao je Agenciji Beta Janjić. On je tako prokomentarisao izjavu zamenika ministra spoljih poslova Kosova Petrita Seljimija da će pitanje genocida i ratne štete koju je Srbija nanela Kosovu, biti otvoreno u dogledno vreme.

Janjić je kazao da tu izjavu, ukoliko nije izraz "individualnog neznanja i političke orijentacije", vidi kao dnevno-političku i kao potez učvršćivanja pregovaračkih pozicija Kosova pred raspravu o imovini - javnoj i komercijalnoj."Mislim da je ta izjava manje pravna, a više dnevno-politička, čak s obzirom na to da Kosovo ima potrebu saradnje sa Beogradom i u vezi s Briselskim sporazumom, siguno da neće ni doći do realizacije" Seljimijeve najave, ocenio je on.

Tema u Briselu će, naveo je Janjić, biti i šteta naneta preduzećima na Kosovu, ali se mora razdvojiti šta je uništeno u NATO bombardovanju, a šta su uradile jedinice Vojske SRJ.

"Jasno je da je deo pogona Zastave u Peći bombardovan, da su neki pogoni bili bombardovani, ali ostaje da se vidi ko je to uradio. To je relevantno samo sa stanovišta utvrđivanja vrednosti imovine i međusobnih potraživanja, a nikako sa stanovišta optuživanja Srbije za genocid", ukazao je Janjić. On je rekao da će uvek biti "čarki", ali smatra da one neće uticat na zakazivanje i odvijanje pregovora u Briselu i dodao: "Postoji ’dedlajn’, jun, kada Nemačka preuzima predsedavanje i tada će se podvlačiti linija. Siguran sam da ni srpska ni albanska strana ne žele da dočekaju nemačko ’zavođenje reda’", kazao je Janjić.

Seljimi je Agenciji Beta rekao da će pitanje ratnih reparacija i drugih šteta, kao sto su ukradene penzije, biti otvoreno u dogledno vreme i da su međunarodni pravni eksperti potvrdili da "Kosovo ima najveće šanse da dokaže krivicu srpske države za zločine počinjene na teritoriji pod njenom potpunom i nasilnom kontrolom".Ostale vesti

Hoti sutra preuzima dužnost

Avdulah Hoti koji je danas izabran za novog kosovskog premijera sutra će preuzeti dužnost. Hoti dolazi na mesto svog doskorašnjeg koalicionog partnera, Aljbina Kurtija, čiji je bio zamenik.

  • 03.06.2020
U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema ZSO
Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.
  • 03.06.2020
SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020
Ambasada SAD i Grenel pozdravili formiranje nove vlade
Ambasada SAD na Kosovu i specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel, pozdravili su izbor nove kosovske vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.
  • 03.06.2020