Vesti
Politika

Janjić: Sto predmeta spremno za suđenje

Politički anallitičar Dušan Janjić izjavio je danas da je stotinak predmeta već spremno za početak suđenja pred Specijalnim sudom za zločine OVK, i da smatra da je realna procena da taj sud postane funkcionalan do početka 2016.

Janjić: Sto predmeta spremno za suđenje
Dušan Janjić (Foto mc.rs)

On je za RTS rekao da je nakon osnivanja Specijalnog suda za ratne zločine OVK ostalo još da se kompletira tužilaštvo i sud, a da su međunarodni tužioci već poznati, kao i da će prva suđenja biti vezana za izveštaje Dika Martija.

"Napravljeno je dosta toga u istrazi, oko 100 predmeta je manje-više spremno za početak suđenja. Sada je najteže obezbediti bezbednost svedoka i okrivljenih...", istakao je Janjić.

On je napomenuo da je prvenstveno iz tog razloga doneta odluka da se prva suđenja delimično ili potpuno odvijaju u kancelariji Specijalnog suda u Hagu koja će raditi oko godinu i po dana.

Janjić upozorava da ostaje veliki problem kosovske javnosti i da bi trebalo očekivati demonstracije i proteste.

"Za Kosovo je ovo novina i postoji veliki broj ljudi koji se direktno ili indirektno plaši da će lično doći na sud, dok ne počne da se sudi, dok se ne budu prva suđenja, taj broj će biti veliki...", naveo je Janjić.

On je rekao da je kosovskoj javnosti koja sve vreme pogrešno predstavljano da se radi o sudu protiv OVK, a ovde se ustvari radi o sudu o ratnim zločinama, od kojih su veliki broj počinili pripadnici OVK.

Janjić očekuje da će doći do protesta, demonstracija i pokušaja da se zagorča život sudijama.

"Koha" ocenjuje da će sud postati funkcionalan do početka 2016, a Janjić kaže da je ta procena realna.

"Mislim da će sve uraditi da ta prva suđenja počnu početkom januara, a biće vezana za izveštaje Dika Martija", dodaje Janjić.

Povodom slučaja Olivera Ivanovića on je rekao da, iako je Ivanović u pritvoru od januara 2014. godine još se nisu čuli objektivni posmatrači, kao i da objektivno, za sada nema optužujućih materijala.

"Jedan deo politike je umešan u ovaj pritvor, a kao jedan od razloga navodi se i da je lična bezbednost Olivera Ivanovića ugrožena ukoliko ga puste", kazao je Janjić, dodajući da i u Evropi ima primera da pritvor godinama traje, a da predmet nije dobro pripremljen.

Janjić smatra i da je dobro što Vlada Srbije nudi garancije za njegovo puštanje na slobodu, ali da to u ovom trenutku ne vredi mnogo."Dobro je da se taj čovek ne oseća izdatim od svojih, a ako je išta dobro u ovom slučaju, to je da nema unutarsrpskog obračuna preko suđenja Ivanoviću", zaključio je Janjić.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023