Vesti
Politika

Janjić: Srpski tim da nastavi posao oko ZSO

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da odluka Ustavnog suda Kosova da suspenduje aktivnosti na formiranju ZSO ne obavezuje Srbiju.
Janjić: Srpski tim da nastavi posao oko ZSO
Dušan Janjić (Foto vesti-online.com)

Ljudi koji su u timu za izradu statuta ZSO treba da nastave svoj posao i završe ga do 25. decembra ove godine, rekao je Janjić za TV "Most" iz Zvečana.

"Ukoliko prištinska strana odbije da usvoji statut ZSO, Srbija ima potpuno pravo da se tim povodom obrati Federiki Mogerini”, naglasio je Janjić.

On je dodao da "tim koji radi na izradi statuta ZSO treba korektno da završi svoj posao, da političari objasne građanima značaj statuta i ZSO i da naša diplomatija pripremi povoljan ambijent za momenat kada će se predlog statuta naći na stolu".

Prema njegovim rečima, "Priština će nastojati da umanji ingerencije opština koje će statutom biti predviđene".Ostale vesti

CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021