Vesti
Politika

Janjić: Sednica o Kosovu priprema za Pariz

Direktor foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da je sednica o Kosovu „priprema javnosti Srbije, Skupštine pa i samog pedsednika za dolazeće razgovore u Parizu“.
Janjić: Sednica o Kosovu priprema za Pariz
Dušan Janjić (Foto arhiva Kim)

Janjić je u telefonsoj izjavi za RTV Kim istakao da je sama činjenica da Skupštna Srbije pet godina nije raspravljala o Kosovu, novina.

„Može se reći da je ova sednica više priprema javnosti Srbije, Skupštine pa i samog pedsednika za dolazeće razgovore u Parizu. Možemo takođe očekivati da se posle Pariza održi još jedna Skupština na kojoj bi se govorilo i o državnoj Platformi za pregovore i sastavu pregovaračkog tima, dakle sve ono što je uradilo Kosovo, a Srbija još uvek nije“, kazao je Janjić.

Sama po sebi Skupština može biti nova i značajna ako pokrene dijalog, objašnjava Janjić.

„Što se tiče samog sadržaja izveštaja, on je pre svega usmeren na ono što je radila Vlada Srbije prema Kosovu i prema Srbima, zanemaruje prilično bezbednosnu komponentu i dosta smelo se odnosi na Briselski dijalog, međutim, glavni zaključci su da će se nastaviti pregovori, da će se insistirati na uklanjaju taksi i na formiranje ZSO“, istakao je Janjić.

Janjić napominje da i Beograd i Priština još uvek drže otvoreno pitanje razgraničenja.

„Mislim da sadašnji najnoviji razultati saveza Evropskog parlamenta apsolutno jasno govore da razgraničenje neće biti podržano u Evropskoj uniji. Zbog toga mislim da će se dogoditi još jedna sednica, možda pre leta, na kojoj će se razgovarati o tom rešenju“, zaključio je Janjić.

 Ostale vesti

Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021
Šefovi diplomatija EU o Zapadnom Balkanu 10. maja
Ministri spoljnih poslova EU održaće dugoočekivanu debatu o Zapadnom Balkanu na sastanku 10. maja, potvrđeno je u Evropskom Savetu.
  • 07.05.2021
Kurti izneo program Vlade i najavio pripremu
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas da će njegova vlada sa Beogradom voditi principijelan dijalog, kao i da će pripremiti "tužbu za genocid".
  • 07.05.2021
Vučić: Primili smo poruku, Hrvatska hoće da unizi Srbiju
Srbija želi da ima dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, a postupci i izjave iz Hrvatske nisu izraz poštovanja prema Republici Srbiji, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom najava Hrvatske da će napraviti vojni kamp na Kosovu.
  • 07.05.2021
Gradonačelnik Atine: Grčka podržava liberalizaciju viza za Kosovo
Gradonačelnik Atine Kostas Bakoinis bovari u Prištini. On je danas bio gost premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitije.
  • 07.05.2021
KBS dobile 191 hektar zemlje u Mitrovici
Predstavnici opštine iz Južne Mitrovice i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) potpisali su ugovor o korišćenju zemlje i budućoj nameni strelišta Crnuša koje se nalazi u blizini podeljenog grada.
  • 07.05.2021