Vesti
Politika

Janjić: Problemi se znaju, neće biti novih genijalnih ideja

U Berlinu će se 29. aprila ponovo susresti srpski, albanski i prištinski zvaničnici. Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, kaže da su problemi poznati i na stolu i da ne očekuje nove, genijalne ideje.
Janjić: Problemi se znaju, neće biti novih genijalnih ideja
Dušan Janjić (Foto arhiva Kim)

Na sastanak u Berlin je pozvao najmoćniji evropski dvojac - nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron. U Berlin putuju srpski predsednik i premijerka Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, Kosovo će predstavljati Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, a biće tu i premijer Albanije Edi Rama. Pozvani su i hrvatski i makedonski predsednici vlada Andrej Plenković i Zoran Zaev, crnogorski predsednik Milo Đukanović, predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić i slovenački premijer Marjan Šarec.

Sastanak je, prema brojnim analitičarima, zakazan i u neobično vreme - samo mesec dana uoči izbora za Evropski parlament, a objašnjenje, kako je formulisano, "neformalna razmena ideja".

"Očekuje se da svi učesnici potvrde opredeljenje da mirnim putem pokušaju da reše problem i da se suzdrže od pokretanja onih tema koje se tiču interesa drugih, kao što je razmena teritorija", kaže Janjić.

Govoreći o spisku zvanica, Janjić je rekao da su pozvani oni koji imaju uticaj i legitimitet.

"Nema Dodika što je razumljivo – to je poruka da se mora menjati politika, da bi se trebalo suzdržati od onog prekrajanja Balkana koje bi moglo da ima negativne posledice".

Predsednik Srbije sastaće se pre Berlina s predsednicima Rusije i Kine, Vladimirom Putinom i Si Đinpingom. Janjić smatra da su ti sastanci važni za Srbiju i Vučića kako bi čuo mišljenja.

"Vidimo da postoje promene u ruskoj politici, da šalju duple signale – kažu zaoštravajte to tamo, a onda možda i taj NATO. Rusija želi Zapadni Balkan kao paket da bi ga onda zamenila za Gruziju. Potrebne su konsultacije, da li će one ojačati poziciju to je pitanje percepcije. Negde će to uticati, recimo kod Merkel ako iza leđa dođe poruka iz Moskve, ali može negativno uticati kod nekih malih ali regionalno bitnih igrača", smatra Janjić.

Dodaje da Beograd može da očekuje dve stvari – potvrdu svog pravca ili malo neprijatnu vest da ako ga neki iz regiona optuže za za destabilizaciju.  

Sociološkinja Sanja Sovrlić, urednica portala "Crno-beli svet" kaže da Srbi na severu Kosova ne posvećuju posebnu pažnju tom sastanku, jer osećaju neizvesnost zbog kriza i prepiranja Beograda i Prištine.

"Nemačka je protivnik ideje razgraničenja, ideja je da se pošalje poruka da se ta ideja zatvori i da se otvore nove teme, nisam sigurna da će to sastanak doneti, pretpostavljam da inicijativa Nemačke ide u tom smeru. Građane brine ne šta će biti rešenje, već kako će biti sprovedeno, da li može da se u okviru rešenja desi neki nasilan proces. To je pitanje svih pitanja. Stvara se atmosfera straha i javnost se priprema da prihvati rešenje kakvo god bilo, samo da se desi na miran način", kaže Sovrlić.

Ona prenosi da mediji izveštavaju o sastanku, kao i da prištinski navode da je moguć predmet razgovora dvostruki suverenitet, za koji, dodaje ne znamo šta predstavlja.Ostale vesti

Danas sednica Skupštine Kosova za izbor nove vlade

Sednica kosovskog parlameta na kojoj će se glasati o novoj Vladi Kosova, zakazana je za danas u 11 časova. Medijima nije dozvoljeno prisustvo, pa će skupštinska dešavanja pratiti preko kanala Radio televizije Kosova.

  • 03.06.2020
Hoti saopštio imena ministara iz redova DSK
Kandidat za novog premijera Kosova Avdulah Hoti predstavio je listu imena koje je za svoje ministre u novoj kosovskoj vladi predložio Demokratski savez Kosova (DSK), javila je Koha.
  • 02.06.2020
Grenel podneo ostavku na mesto ambasadora SAD u Berlinu
Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel podneo je ostavku na tu funkciju, saopštila je danas ambasada SAD u Berlinu, prenosi Beta.
  • 02.06.2020
Lajčak dobio podršku svih članica EU za nastavak dijaloga
Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak dobio je podršku svih 27 članica Evropske unije za nastavak dijalog između Beograda i Prištine.
  • 02.06.2020
Sutra izjašnjavanje poslanika o novoj vladi
Za sutra u 11:00 časova zakazana je sednica Skupštine o izglasavanju nove vlade, odlučeno je na današnjem sastanku Predsedništva.
  • 02.06.2020
Ulazak na Kosovo omogućen svima, uz medicinske procedure
Iz Kosovske policije demantovali su vesti koje su juče objavili pojedini mediji sa severa Kosova da građanima sa prebivalištem u Srbiji nije dozvoljen ulazak na Kosovo, već samo licima koji imaju kosovska dokumenta ili dokumenta Policijskih uprava gradova na Kosovu koje su smeštene u centralnoj Srbiji.
  • 02.06.2020