Vesti
Politika

Janjić: Problemi se znaju, neće biti novih genijalnih ideja

U Berlinu će se 29. aprila ponovo susresti srpski, albanski i prištinski zvaničnici. Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, kaže da su problemi poznati i na stolu i da ne očekuje nove, genijalne ideje.
Janjić: Problemi se znaju, neće biti novih genijalnih ideja
Dušan Janjić (Foto arhiva Kim)

Na sastanak u Berlin je pozvao najmoćniji evropski dvojac - nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron. U Berlin putuju srpski predsednik i premijerka Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, Kosovo će predstavljati Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, a biće tu i premijer Albanije Edi Rama. Pozvani su i hrvatski i makedonski predsednici vlada Andrej Plenković i Zoran Zaev, crnogorski predsednik Milo Đukanović, predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić i slovenački premijer Marjan Šarec.

Sastanak je, prema brojnim analitičarima, zakazan i u neobično vreme - samo mesec dana uoči izbora za Evropski parlament, a objašnjenje, kako je formulisano, "neformalna razmena ideja".

"Očekuje se da svi učesnici potvrde opredeljenje da mirnim putem pokušaju da reše problem i da se suzdrže od pokretanja onih tema koje se tiču interesa drugih, kao što je razmena teritorija", kaže Janjić.

Govoreći o spisku zvanica, Janjić je rekao da su pozvani oni koji imaju uticaj i legitimitet.

"Nema Dodika što je razumljivo – to je poruka da se mora menjati politika, da bi se trebalo suzdržati od onog prekrajanja Balkana koje bi moglo da ima negativne posledice".

Predsednik Srbije sastaće se pre Berlina s predsednicima Rusije i Kine, Vladimirom Putinom i Si Đinpingom. Janjić smatra da su ti sastanci važni za Srbiju i Vučića kako bi čuo mišljenja.

"Vidimo da postoje promene u ruskoj politici, da šalju duple signale – kažu zaoštravajte to tamo, a onda možda i taj NATO. Rusija želi Zapadni Balkan kao paket da bi ga onda zamenila za Gruziju. Potrebne su konsultacije, da li će one ojačati poziciju to je pitanje percepcije. Negde će to uticati, recimo kod Merkel ako iza leđa dođe poruka iz Moskve, ali može negativno uticati kod nekih malih ali regionalno bitnih igrača", smatra Janjić.

Dodaje da Beograd može da očekuje dve stvari – potvrdu svog pravca ili malo neprijatnu vest da ako ga neki iz regiona optuže za za destabilizaciju.  

Sociološkinja Sanja Sovrlić, urednica portala "Crno-beli svet" kaže da Srbi na severu Kosova ne posvećuju posebnu pažnju tom sastanku, jer osećaju neizvesnost zbog kriza i prepiranja Beograda i Prištine.

"Nemačka je protivnik ideje razgraničenja, ideja je da se pošalje poruka da se ta ideja zatvori i da se otvore nove teme, nisam sigurna da će to sastanak doneti, pretpostavljam da inicijativa Nemačke ide u tom smeru. Građane brine ne šta će biti rešenje, već kako će biti sprovedeno, da li može da se u okviru rešenja desi neki nasilan proces. To je pitanje svih pitanja. Stvara se atmosfera straha i javnost se priprema da prihvati rešenje kakvo god bilo, samo da se desi na miran način", kaže Sovrlić.

Ona prenosi da mediji izveštavaju o sastanku, kao i da prištinski navode da je moguć predmet razgovora dvostruki suverenitet, za koji, dodaje ne znamo šta predstavlja.Ostale vesti

Tri srpska politička subjekta u trci za poslanike u kosovskoj skupštini
U trci za poslanička mesta u kosovskom parlamentu će se naći tri srpska politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Građanska inicijativa "Srpski demokratski savez".
  • 16.01.2021
rDžava Srbija će se boriti na svaki način da pronađe one koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 16.01.2021
Ističe rok za predaju izbornih lista
Danas je poslednji dan da politički subjekti predaju svoje liste sa imenima kandidata za poslanike, koji će nakon overe moći da se nadmeću za mesta u Skupštini Kosova.
  • 16.01.2021
“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021