Vesti
Politika

Janjić: Podela Kosova nije moguća

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da podela Kosova u ovom momentu nije moguća. On je za RTV Kim kazao da predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, verovatno pokušavaju da izjavama o podeli Kosova i "stvaranjem atmosfere ugroženosti" dobiju sledeće izbore.
Janjić: Podela Kosova nije moguća
Dušan Janjić (Foto arhiva Kim)

"Po međunarodnom narodnom pravu je moguće da se granice menjaju mirnim putem uz dogovor svih zainteresovanih. Dakle, u ovom momentu ne postoji dogovor svih zainteresovanih jer Hašim Tači ne predstavlja ceo korpus albanske političke i društvene scene, očigledno je da ima opoziciju po tom pitanju i u parlamentu, i kod Ramuša Haradinaja, pa čak i kod Samoopredeljenja", kazao je Janjić.

Janjić je istakao da predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači verovatno pokušavaju da izjavama o podeli Kosova sledeće izbore dobiju "stvaranjem atmosfere ugroženosti".

"Tvrdoglavost kojom će političari ponavljati je više njihova strategija izlaska ili pokušaja da se iskoristi šta može odnosno da se stvori jedna atmosfera ugroženosti pred izbore i da na strahu građana Srbije od mogućeg rata, Aleksandar Vučić postane spasilac i pobedi na izborima. Kratkoročna moguća upotreba, dugoročno velika šteta", kazao je Janjić.

Na pitanje da li su razgovori o podeli Kosova, zapravo priprema za priznavanje Kosova od strane Srbije, Janjić je odgovorio pitanjem:

"Kako vi možete da razgovarate o razmeni vaše teritorije sa nekim koga ne priznajete? Kako možete da date sever Kosova koji je navodno vaš, Preševo koje je takođe vaše. Logički nije u redu. Pretpostavka je da vi morate da priznate Kosovo de facto što je već urađeno ovim razgovorima, a onda i sutuacijom na terenu širenju suvereniteta, onda i formalno pravno da bi taj drugi imao međunarodno-pravni legitimitet da sa vama postigne razgraničenje", upitao je Janjić.Ostale vesti

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, kazao je da sporazum između Beograda i Prištine treba tražiti u okvirima evropske perspektive.
  • 01.12.2020
EU: Sporazumi Beograda i Prištine moraju se poštovati i sprovoditi
"Kontinuirana strateška posvećenost Kosova evropskom putu i dijalogu sa Srbijom uz pomoć EU, glavne su pozitivne odluke procesa evrointegracija Kosova" navodi se u zajedničkoj izjavi Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Kosova EU i predstavnika vlade Kosova. Takođe, učesnici sastanka saglasini su da se svi prethodni sporazumi Beograda i Prištine moraju poštovati i primeniti.
  • 30.11.2020
Komandant KFOR-a: Bez smanjenja broja vojnika u dogledno vreme
Trenutno nema plana za ograničavanje mandata i snage trupa KFOR-a. Sve trupe iz zemalja koje čine KFOR su posvećene da doprinesu osobljem i potpuno sposobnim jedinicama u skladu sa trenutnim brojevima, rekao je za RTV Kim novoimenovani komadant ove vojne misije na Kosovu general-major Franko Federići.
  • 30.11.2020
„Očekivana pobeda Milana Radojevića“
Za razliku od prethodnih izbornih kamapanja u Severnoj Mitrovici, na poslednjoj nije bilo vređanja, ni „teških reči“ upućenih protivkandidatima. Od jedne stvari se ipak nije odustalo, a to je kolektivno glasanje članova Srpske liste.
  • 30.11.2020
Milunović čestitao Radojeviću i poručio mu da se bavi gradskim problemima
Dan nakon izbora za gradonačelnika Severne Mitrovice, jedan od kandidata za ovu poziciju, Dušan Milunović kaže da borba nije bila jednostavna. Ipak, čestitao je pobedu Milanu Radojeviću iz Srpske liste i poručio mu da se više bavi gradom, a ne visokom politikom kao njegov prethodnik.
  • 30.11.2020
CIK: Novi gradonačelnik u Severnoj Mitrovici Milan Radojević
Predsednica Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka je objavila da su, prema preliminarnim rezultatima na izborima za gradonačelnike Podujeva i Severne Mitrovice, pobedili Špetim Bulići u Podujevu i Milan Radojević u opštini Severna Mitrovica. 
  • 29.11.2020