Janjić: Podela Kosova nije moguća

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da podela Kosova u ovom momentu nije moguća. On je za RTV Kim kazao da predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, verovatno pokušavaju da izjavama o podeli Kosova i "stvaranjem atmosfere ugroženosti" dobiju sledeće izbore.

Podeli ovaj članak sa:
 • Dušan Janjić (Foto arhiva Kim)

"Po međunarodnom narodnom pravu je moguće da se granice menjaju mirnim putem uz dogovor svih zainteresovanih. Dakle, u ovom momentu ne postoji dogovor svih zainteresovanih jer Hašim Tači ne predstavlja ceo korpus albanske političke i društvene scene, očigledno je da ima opoziciju po tom pitanju i u parlamentu, i kod Ramuša Haradinaja, pa čak i kod Samoopredeljenja", kazao je Janjić.

Janjić je istakao da predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači verovatno pokušavaju da izjavama o podeli Kosova sledeće izbore dobiju "stvaranjem atmosfere ugroženosti".

"Tvrdoglavost kojom će političari ponavljati je više njihova strategija izlaska ili pokušaja da se iskoristi šta može odnosno da se stvori jedna atmosfera ugroženosti pred izbore i da na strahu građana Srbije od mogućeg rata, Aleksandar Vučić postane spasilac i pobedi na izborima. Kratkoročna moguća upotreba, dugoročno velika šteta", kazao je Janjić.

Na pitanje da li su razgovori o podeli Kosova, zapravo priprema za priznavanje Kosova od strane Srbije, Janjić je odgovorio pitanjem:

"Kako vi možete da razgovarate o razmeni vaše teritorije sa nekim koga ne priznajete? Kako možete da date sever Kosova koji je navodno vaš, Preševo koje je takođe vaše. Logički nije u redu. Pretpostavka je da vi morate da priznate Kosovo de facto što je već urađeno ovim razgovorima, a onda i sutuacijom na terenu širenju suvereniteta, onda i formalno pravno da bi taj drugi imao međunarodno-pravni legitimitet da sa vama postigne razgraničenje", upitao je Janjić.

Ostale vesti

 • Demonstranti u Prištini traže ostavku Brovine

  Demonstranti u Prištini traže ostavku Brovine

  U Prištini je održan protestni marš pod nazivom "Tretiraj me dostojanstveno", a učesnici su zahtevali, između ostalog, ostavku poslanice Fljore Brovine zbog objavljivanja fotografije navodnog seksualnog nasilja na Kosovu.

 • Na Gizimestanu osnovan Savez za Kosovo i Metohiju

  Na Gizimestanu osnovan Savez za Kosovo i Metohiju

  Savez za Kosovo i Metohiju kao ogranak Saveza za Srbiju formiran je danas na Gazimestanu. Kratko je održana osnivačka skupština na kojoj su se obratili predsedavajući SZS Borko Stefanović, ali i Dragan Đilas, Slaviša Ristić, Rada Trajković, kao i poslanici Dveri i Nove stranke. Predsedniku Dveri Bošku Obradoviću nije dozvoljen dolazak na Kosovo. 

 • Gračanica: Protest zbog osnivanja Saveza za KiM

  Gračanica: Protest zbog osnivanja Saveza za KiM

  Više stotina Srba sa centralnog Kosova, uglavnom zaposlenih u institucijama Republike Srbije, odnosno u privremenim organima koji funkcionišu na centralnom Kosovu i zaposleni iz opštine Gračanica, okupili su se ispred Doma kulture u Gračanici u znak protesta zbog najavljene osnivačke skupštine Saveza za Kosovo i Metohiju, čije je zvanično formiranje zakazano za danas u podne.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane