Janjić: Podela Kosova nije moguća

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da podela Kosova u ovom momentu nije moguća. On je za RTV Kim kazao da predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, verovatno pokušavaju da izjavama o podeli Kosova i "stvaranjem atmosfere ugroženosti" dobiju sledeće izbore.

Podeli ovaj članak sa:
  • Dušan Janjić (Foto arhiva Kim)

"Po međunarodnom narodnom pravu je moguće da se granice menjaju mirnim putem uz dogovor svih zainteresovanih. Dakle, u ovom momentu ne postoji dogovor svih zainteresovanih jer Hašim Tači ne predstavlja ceo korpus albanske političke i društvene scene, očigledno je da ima opoziciju po tom pitanju i u parlamentu, i kod Ramuša Haradinaja, pa čak i kod Samoopredeljenja", kazao je Janjić.

Janjić je istakao da predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači verovatno pokušavaju da izjavama o podeli Kosova sledeće izbore dobiju "stvaranjem atmosfere ugroženosti".

"Tvrdoglavost kojom će političari ponavljati je više njihova strategija izlaska ili pokušaja da se iskoristi šta može odnosno da se stvori jedna atmosfera ugroženosti pred izbore i da na strahu građana Srbije od mogućeg rata, Aleksandar Vučić postane spasilac i pobedi na izborima. Kratkoročna moguća upotreba, dugoročno velika šteta", kazao je Janjić.

Na pitanje da li su razgovori o podeli Kosova, zapravo priprema za priznavanje Kosova od strane Srbije, Janjić je odgovorio pitanjem:

"Kako vi možete da razgovarate o razmeni vaše teritorije sa nekim koga ne priznajete? Kako možete da date sever Kosova koji je navodno vaš, Preševo koje je takođe vaše. Logički nije u redu. Pretpostavka je da vi morate da priznate Kosovo de facto što je već urađeno ovim razgovorima, a onda i sutuacijom na terenu širenju suvereniteta, onda i formalno pravno da bi taj drugi imao međunarodno-pravni legitimitet da sa vama postigne razgraničenje", upitao je Janjić.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane