Janjić: Podela Kosova nije moguća

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da podela Kosova u ovom momentu nije moguća. On je za RTV Kim kazao da predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, verovatno pokušavaju da izjavama o podeli Kosova i "stvaranjem atmosfere ugroženosti" dobiju sledeće izbore.

Podeli ovaj članak sa:
 • Dušan Janjić (Foto arhiva Kim)

"Po međunarodnom narodnom pravu je moguće da se granice menjaju mirnim putem uz dogovor svih zainteresovanih. Dakle, u ovom momentu ne postoji dogovor svih zainteresovanih jer Hašim Tači ne predstavlja ceo korpus albanske političke i društvene scene, očigledno je da ima opoziciju po tom pitanju i u parlamentu, i kod Ramuša Haradinaja, pa čak i kod Samoopredeljenja", kazao je Janjić.

Janjić je istakao da predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači verovatno pokušavaju da izjavama o podeli Kosova sledeće izbore dobiju "stvaranjem atmosfere ugroženosti".

"Tvrdoglavost kojom će političari ponavljati je više njihova strategija izlaska ili pokušaja da se iskoristi šta može odnosno da se stvori jedna atmosfera ugroženosti pred izbore i da na strahu građana Srbije od mogućeg rata, Aleksandar Vučić postane spasilac i pobedi na izborima. Kratkoročna moguća upotreba, dugoročno velika šteta", kazao je Janjić.

Na pitanje da li su razgovori o podeli Kosova, zapravo priprema za priznavanje Kosova od strane Srbije, Janjić je odgovorio pitanjem:

"Kako vi možete da razgovarate o razmeni vaše teritorije sa nekim koga ne priznajete? Kako možete da date sever Kosova koji je navodno vaš, Preševo koje je takođe vaše. Logički nije u redu. Pretpostavka je da vi morate da priznate Kosovo de facto što je već urađeno ovim razgovorima, a onda i sutuacijom na terenu širenju suvereniteta, onda i formalno pravno da bi taj drugi imao međunarodno-pravni legitimitet da sa vama postigne razgraničenje", upitao je Janjić.

Ostale vesti

 • Vučić i Trenta o ulozi Kfora na Kosovu

  Vučić i Trenta o ulozi Kfora na Kosovu

  Kfor, kojim komanduje italijanski general, nastaviće da igra važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, kao i u zaštiti Srba i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu, izjavila je ministarka odbrane Italije Elizabeta Trenta u razgovoru sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

 • "Kosovo nije jedini uslov za ulazak Srbije u EU"

  "Rešenje u vezi sa Kosovom nije jedini preduslov na putu Srbije ka EU. Sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i dobrog upravljanja ostaje u srži procesa proširenja", rekao je evropski komesar Johanes Han.

 • Vučić: Imao bih mnogo toga da pitam, ali bolje da ćutim

  Vučić: Imao bih mnogo toga da pitam, ali bolje da ćutim

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, komentarišući najnovije kritike ideje o razgraničenju episkopa crnogorsko-primorskog Amfilohija, da bi takve kritičare imao mnogo toga da pita, u vezi s "otcepljenjem Crge Gore ili jednostavnim progašlenjem nezavinosti Kosova" i šta su oni tada radili.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane