Vesti
Politika

Janjić: Ostalo delikatno pitanje za Srbiju

Interes Srbije je da što pre pređe iz faze briselskih razgovora u razgovore o priključivanju EU, izjavio je predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.
Janjić: Ostalo delikatno pitanje za Srbiju
Dušan Janjić (Foto mc.rs)

On je, gostujući na RTS-u rekao da će, da bi se otvorila poglavlja, u Briselu 23. juna biti dovoljno da se "skinu" preostale četiri tačke od 11- zajednica srpskih opština, telekomunikacije, energetika i Park mira.

Prema njegovim rečima, u dijalogu Beograda i Prištine za Srbiju postoji delikatno pitanje, koje je bilo na stolu marta 2013. godine, ali je odloženo, a to je saradnja u međunarodnim vladinim i nevladinim organizacijama, uključujući i UN.

"To je delikatno mesto za Srbiju, koja je do sada imala politiku aktivnog ometanja članstva, a od nje bi se sada tražilo ne da prizna Kosovo, nego da više ne vodi takvo diplomatsko ubeđivanje", rekao je Janjić.

On smatra da će to biti ključna tema u "Briselu 2", jer, kako je rekao, svi drugi principi koji se tiču položaja srpske zajednice, kao što su prava Srpske pravoslavne crkve, ekonomske održivosti i principa rešavanja problema privatizacije, nisu toliko politički sporni.

"Rekao sam da bi bilo idealno za Srbiju da se to sve završi 23. juna, ali pošto je pitanje delikatno, moguće je i da se odloži, ali svako odlaganje znači da će eventualno otvaranje poglavlja biti sledeće godine. Taj ’Brisel 2’ nije uslov, ali je olakšavanje definisanja poglavlja 35, a tek onda Srbija može da radi svoj akcioni plan", rekao je Janjić.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022