Vesti
Politika

Janjić: Mir ili rat

Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je da je zamenika kosovskog premijera i rukovodioca pregovaračkog tima Prištine Besnika Bisljimija, pošto je stigao blizu Beograda, policija vratila na Kosovo, uz obrazloženje da država Srbija ne može da mu garantuje bezbednost.
Janjić: Mir ili rat
Dušan Janjić (Foto FoNet/Zoran Mrđa)

"Takvo obrazloženje šalje lošu poruku građanima Srbije da moćan i preskup državni aparat ne može da garantuje posetu čoveka koji je došao da govori o Kosovu i evropskoj perspektivi regiona", rekao je Janjić, kao organizator skupa ’Kosovo i evropska perspektiva’, čiji je Bisljimi trebalo da bude učesnik.

"Postojalo je zvanično odobrenje da se dogodi poseta, ali je na prelazu Merdare počelo preispitivanje da li je rasprava "Kosovo i evropska perspektiva" prijavljena. Forum za etničke odnose nikada nije nikome prijavljivao skupove i nije dobijao odobrenja, ali se sada ispostavilo da to treba, iako je protivzakonito", izjavio je Janjić.

On je rekao da je očekivao da će Bisljimiju biti omogućeno da uspostavi kontakt sa javnošću Srbije i stvori priliku da razgovara sa onima koji to žele.

Ta prilika je bila indirektno upućena i vlastima, izjavio je Janjić, uz ocenu da se radi o novoj potrvdi da u Srbiji i regionu "živimo u teško vreme izbora između rata i mira".

"Ne govorim o normalizaciji i diplomatskim finesama, jer smo suočeni sa izborom mir ili rat. Bojim se da današnja poruka govori gde Srbija srlja, da vlast nije svesna momenta da se napravi ozbiljan diplomatski i politički gest komunikacije i da se potvrdi sve što je šef države Aleksandar Vučić pričao o miru i pregovorima", rekao je Janjić.

On je konstatovao da se potvrdilo da su "u Srbiji jači duboka država i oni koji žele rat".Ostale vesti

Dodik: Ako odbijamo francusko-nemački predlog, moramo to učiniti svi zajedno
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da odluku o francusko-nemačkom sporazumu za Kosovo moraju doneti zajedno vlast i opozicija u Srbiji, ali i srpsko društvo u celini.
  • 29.01.2023
Vučić: Srbija želi dijalog i kompromis
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Srbija želi dijalog i kompromis, ali da ima svoje principe i očekivanja.
  • 29.01.2023
Karen Donfrid: Kosovo i Srbija treba da urade težak posao

Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid izjavila je da Kosovo i Srbija moraju da donesu teške odluke, a da SAD i EU žele da im pomognu i podrže ih u tome.

  • 29.01.2023
Eksproprijacija u Leposaviću povećala strah Srba, da li niče nova baza policije
Zabrinutost građana na severu Kosova i Metohije povećana je, pošto je Vlada Kosova odlučila da sprovede eksproprijaciju velike zemljišne parcele na području opštine Leposavić, sa srpskom većinom. Građani veruju da se iza "infrastrukturnog projekta" krije gradnja još jedne baze kosovske policije.
  • 28.01.2023
Kurti: Ne vidim potrebu osnivanja ZSO, nema adekvatnih argumenata

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da od 18. avgusta prošle godine traju zvanični pregovori o konačnom sporazumu Kosova i Srbije. On je u intervjuu za RTK 2 istakao da veruje da je predlog evropskog sporazuma dobra osnova i da je spreman da razgovara o sporazumima postignutim u Briselu, ali da za osnivanje Zajednice srpskih opština nije dobio adekvatan argument.

  • 28.01.2023
Zajedničko obraćanje dela opozicije ispred Predsedništva povodom plana za KiM
Deo opozicije i opozicionih poslanika organizovali su ispred zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu skup koji su nazvali "Zajedničko obraćanje povodom novog zapadnog ultimatuma o KiM". 
  • 28.01.2023