Vesti
Politika

Janjić: Kurti da ne maltretira Srbiju međusobnim priznanjem

Kurti ne bi trebalo da maltretira Srbiju međusobnim priznanjem jer toga nema u Briselskom sporazumu, ali ima Zajednice srpskih opština, izjavio je danas Dušan Janjić, iz Foruma za etničke odnose.
Janjić: Kurti da ne maltretira Srbiju međusobnim priznanjem
Dušan Janjić (Foto Tanjug)

On je za Tanjug rekao da ima još toga što bi i Srbija trebalo da primeni iz tog sporazuma, posebno u oblasti energetike, i dodao da je dijalog trenutno u stanju “političke nemoći”.

Janjić je naveo da je pored Beograda i Prištine bitan faktor posredovanje dijalogom i mišljenja je da ta uloga mora da bude aktivnija.

“Na kraju imate jedno jedino pitanje, ko će to sve da plati. Mogu političari brzo da se dogovore i o penzijama, o međusobnim potraživanjima ili platama koje nisu ljudima isplaćene, ali neko mora da obezbedi, a to su milijarde. Ne može treća strana samo da poziva na kafu i kroasan nego mora da formira fond za podršku stabilizaciji i normalizaciji odnosa”, naglašava on.

Na pitanje da li je moguća normalizacija odnosa Beograda i Prištine uz dobro poznat stav Kurtija o Briselskom sporazumu i Zajednici srpskih opština kao njegovom sastavnom delu koji nije ispunjen, Janjić kaže da takav stav proizilazi iz Kuritijeve generalne politike o mogućem dijalogu “između dve nezavisne, međusobno priznate i jednake države”, što, kako kaže, ne odgovara realnosti.

On smatra i da je Kurti “umislio da bi on trebalo da razreši sva istorijska pitanja” što po njegovom mišljenju podrazumeva potpuno priznanje samoproglašenog Kosova.

“Onda traži da ga Vučić ili Srbija prizna, to je nemoguća misija”, naglašava Janjić.

Kaže da Zajednica srpskih opština obavezuje Prištinu na takav način da je odluka njenog Ustavnog suda besmislena, jer Briselski sporazum, kako naglašava, “ima veću pravnu snagu” od takozvanog ustava Kosova i da on mora da se primeni.

Janjić smatra i da Kurti vodi i politiku reciprociteta koja je nefleskibilna, to je, kako kaže, “tuk na utuk”, i to po njemu nije dobra politika.

Privremeni sporazum o registarskim tablicama treba da bude zamenjen konačnim, i predstavnici Beograda, Prištine i Evropske unije trebalo bi najkasnije do 21. aprila da predstave trajno rešenje.

Janjić je ukazao da Srbija ima tehničku vladu, Kurti ne želi da razgovara, a ne postoji bilo kakva inicijativa specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

“Moguće su dve stvari. Da se održi tehnički sastanak i da se onda kaže nemamo dogovore, a druga je da se bez ikakovog sastanka de fakto dođe do skidanja stikera po novoj metodologiji. To nije dijalog i normalizacija”, izjavio je Janjić.Ostale vesti

Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija

Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.

  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022
„Ovo nije protest protiv plaćanja struje, već protiv tajnih dogovora“
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" organizovala je u centru Kosovske Mitrovice protest zbog sporazuma o energetici koji je pre nekoliko dana potpisan u Briselu od strane delegacija Beograda i Prištine, navodeći da je isti sklopljen bez dozvole i saglasnosti naroda koji živi na severu Kosova.
  • 24.06.2022