Vesti
Politika

Janjić: Kosovu slede vanredni izbori

Direktor beogradskog Foruma za etničke odnose Dušan Janjić očekuje da će odlaganje sprovođenja odluke o preregistraciji i ličnim dokumentima, na jesen usloviti raspisivanje vanrednih izbora na Kosovu.
Janjić: Kosovu slede vanredni izbori
Dušan Janjić (Foto FoNet/Milica Vučković)

Janjić je agenciji Beta kazao da je za očekivati da Srpska lista u septembru napusti kosovske institucije i obori vladu Aljbina Kurtija, "što bi na još nekoliko meseci odložilo primenu odluke o preregistraciji vozila sa srpskim registarskim oznakama i nepriznavanju ličnih dokumenata Republike Srbije".

"Mi imamo stalno odlaganja, iako se rešenje zna. Svi znaju da je krajnje rešenje ono što međunarodni organi transporta priznaju, a to su RKS i SRB tablice. Kada su u pitanju lična dokumenta, svi znaju da već tri godine Kurti vodi politiku reciprociteta. Politika odlaganja i reciprociteta ne vodi ka srećnom i brzom kraju", ocenio je Janjić.

Na pitanje Bete, koji će biti rezultat odlaganja primene ove dve odluke na mesec dana, Janjić je kazao da će jedina "dobit" biti to što će Miroslav Lajčak i ostale međunarodne diplomate koji se bave Kosovom i Metohijom, moći da odu na "miran godišnji odmor".

"Očekujem da u septembru Srpska lista napusti Vladu Kosova i raspisivanje vanrednih izbora. Srpska lista podržava već treću kosovsku vladu, uvek s istim zahtevima kao što su da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO) i vrati ’Trepča’, ali nikad ništa nije ispunjeno. Ako Srpska lista obori Vladu Kosova, produžiće se rok važenja srpskim tablicama i ličnim dokumentima", objasnio je Janjić.

Dodao je da je "oprobani recept" da se na izbore ide preko barikada kada su u pitanju Srbi, i napada na barikade kada su u pitanju albanske vođe.

"Međunarodna zajednica beži od rešavanja rešivih problema, podržavajući domaće političare da rešive probleme pretvaraju u nerešive bezbednosne probleme. U tome se posebno ističe nesposobnost Evropske unije (EU) i Nemačke da upravljaju bilo kojom krizom, pa i krizom na Kosovu. Ovo što rade Lajčak, Žozep Borel, Beograd, Priština i predstavnici Kvinte, je samo na veselje Rusije, a to znači destabilizacija celog Zapadnog Balkana", istakao je analitičar.

Janjić je naveo i da sve što se u poslednje vreme dešava na Kosovu, u Makedoniji i Bosni i Hercegovini, nagoveštava nove sukobe.

"Ako se nastavi s ovakvom politikom, pitanje je vremena kada će izbiti rat. U ovakvoj situaciji vreme početka rata ne odredjuju velike sile, već sile ’umešači’ kao što su Turska, Rusija, Kina ili čak i nezadovoljna Nemačka. Stari snovi nemačke desnice su da zajedno s Rusijom pokori Evropu", kazao je Dušan Janjić, podržavajući ocenu potpredsednice SAD Kamile Haris da Evropa ide iz kolapsa u kolaps.

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je u nedelju veče da je od kosovskih lidera zatražio da odlože primenu odluke o reciprocitetu za lične karte i tablice za 30 dana.

On je kazao da je odluka o reciprocitetu za lične karte i tablice potpuno odgovarajuća i u skladu s Briselskim sporazumom, ali je zatražio odlaganje za 30 dana, jer je, prema njegovim rečima, bilo dezinformacija i nesporazuma u vezi s odlukama.

Vlada Kosova je prihvatila zahtev američkog ambasadora, a Srbi su danas počeli s uklanjanjem barikada sa severa Kosova.Ostale vesti

Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022
Rifat Ljatifi podneo ostavku na mesto ministra zdravlja
Ministar zdravlja Kosova Rifat Ljatifi podneo je ostavku na tu dužnost koju je obavljao manje od godinu dana. U ostavci koju je podneo premijeru Aljbinu Kurtiju se ne pominje konkretan razlog za to.
  • 07.10.2022