Vesti
Politika

Janjić: Izlaz iz krize novi izbori i vraćanje za pregovarački sto

Novi izbori na Kosovu i vraćanje Beograda i Prištine za pregovarački sto jesu načelni izlaz iz najnovije krize na severu Kosova, kazao je za Kim Dušan Janjić iz beogradskog Foruma za etničke odnose.
Janjić: Izlaz iz krize novi izbori i vraćanje za pregovarački sto
Dušan Janjić (Foto Medija centar Beograd)

Janjić smatra je u novu krizu bilo "lako uleteti", a da je komplikovano iz nje izaći.

"Već godinama kroz to nadmetanje, pogotovu septembra prošle godine između Kurtija i vlasti u Beogradu, uleteti u politiku reciprociteta bilo je lako, a pogotovo sada sa izlaskom Srba i Srpske liste iz institucija i lokalnih na severu, ušli smo u jednu novu fazu koja je zaista nepredvidiva. U načelu, možemo reći da će izlaz na kraju biti novi izbori na Kosovu i vraćanje za pregovarački sto", rekao je on.

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se jutros sa liderima opozicije kako bi razgovarali o situaciji na severu. Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj napustio je sastanak jer, kako je naveo, premijer nije želeo da kaže zbog čega nije prihvatio zahtev Sjedinjenih Američkih Država za produženje roka za preregistraciju vozila na RKS.

"Imamo već prve znake rastrojavanja u podršci Vladi Kosova, Haradinaj. Izlazak verovatno, distranciranje potpuno jasno Demokratske stranke Kosova (PDK), Demokratske partije Kosova (LDK) i drugih iz Vlade. Tako da, kosovska strana je trenutno u situaciji da može da vodi jedan klasičan politički partijski rat i predizbornu kampanju. Kada će biti izbora, to je jako teško reći", naveo je Janjić u telefonskoj izjavi za Kim.

On smatra da Srbija i međunarodna zajednica moraju najpre ozbiljno da rade na izbegavanju bilo kakvih oružanih incidenata.

"Da ta krizna ne padne na nivo lokalnih oružanih sukoba. Drugo, da onda traže način za povratak u institucije, što opet mora biti u načelu - novi izbori, ali nastaje vakuum. Srpske liste neće biti u institucijama još par meseci. Ako Srpske liste nema u institucijama, onda se ne može voditi razgovor o Zajednici srpskih opština, jer po Briselskom sporazumu oni su deo tog rešenja. Upravljačka grupa treba da preda statut, čuli smo od predsednika Vučića pre neko veče da je predala, iako ja nemam potvrdu te izjave. Međutim, to je tek početak puta. Dakle, Srbi će sigurno takođe ići na izbore, ali da li će do kraja ove godine uspeti da saniraju svoju poziciju u institucijama Kosova ili će doći do one logično očekivane reakcije da se ide dalje u distanciranju i da se pokuša sa nekim drugim rešenjima, to je zaista sada nemoguće reći", kazao je Janjić.

On je zaključio navodima da će kriza na severu Kosova potrajati par meseci.

"Ukoliko bude pameti i sreće da se ne proširi niti na oružane incidente, niti na region, onda možemo očekivati da na proleće imamo izbore, ali u potpuno novoj političkoj konstelaciji, barem za srpsku zajednicu", rekao je Janjić.

Podsetimo, profesor prava na prištinskom univerzitetu Mazlum Baraljiu za Kim je juče kazao da nas očekuju vanredni izbori za gradonačelnike. Za sudije, tužioce i policiju ostavke su, ukoliko ne dođe do neke političke odluke, takođe neopozive, naveo je on.Ostale vesti

Dodik: Ako odbijamo francusko-nemački predlog, moramo to učiniti svi zajedno
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da odluku o francusko-nemačkom sporazumu za Kosovo moraju doneti zajedno vlast i opozicija u Srbiji, ali i srpsko društvo u celini.
  • 29.01.2023
Vučić: Srbija želi dijalog i kompromis
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Srbija želi dijalog i kompromis, ali da ima svoje principe i očekivanja.
  • 29.01.2023
Karen Donfrid: Kosovo i Srbija treba da urade težak posao

Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid izjavila je da Kosovo i Srbija moraju da donesu teške odluke, a da SAD i EU žele da im pomognu i podrže ih u tome.

  • 29.01.2023
Eksproprijacija u Leposaviću povećala strah Srba, da li niče nova baza policije
Zabrinutost građana na severu Kosova i Metohije povećana je, pošto je Vlada Kosova odlučila da sprovede eksproprijaciju velike zemljišne parcele na području opštine Leposavić, sa srpskom većinom. Građani veruju da se iza "infrastrukturnog projekta" krije gradnja još jedne baze kosovske policije.
  • 28.01.2023
Kurti: Ne vidim potrebu osnivanja ZSO, nema adekvatnih argumenata

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da od 18. avgusta prošle godine traju zvanični pregovori o konačnom sporazumu Kosova i Srbije. On je u intervjuu za RTK 2 istakao da veruje da je predlog evropskog sporazuma dobra osnova i da je spreman da razgovara o sporazumima postignutim u Briselu, ali da za osnivanje Zajednice srpskih opština nije dobio adekvatan argument.

  • 28.01.2023
Zajedničko obraćanje dela opozicije ispred Predsedništva povodom plana za KiM
Deo opozicije i opozicionih poslanika organizovali su ispred zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu skup koji su nazvali "Zajedničko obraćanje povodom novog zapadnog ultimatuma o KiM". 
  • 28.01.2023