Vesti
Politika

Janjić: Incidenti bi mogli da prerastu u ozbiljnje nemire

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose izjavio je danas da bi najnoviji incidenti na Kosovu mogli da prerastu u ozbiljne nemire i da ove godine predstoje socijalni, politički, pa i međuetnički potresi.
Janjić: Incidenti bi mogli da prerastu u ozbiljnje nemire
(Dušan Janjić (Foto mc.rs)

Janjić je rekao da je taj albansko-srpski spor "jedan od rezultata vrlo loše dinamike" u oblasti bezbednosti i na severu Kosova i Metohije i u celoj pokrajini.

On je za TV Pink ocenio da kosovske policijske snage ne funkcionišu kao savremene i da je potrebno sačekati rezultate istrage.

Janjić smatra da je potrebno "smirivati loptu", ali i istovremeno raditi na uspostavljanju mirne veze sa bezbednosnim strukturama na severu Kosova i Metohije.

On je naveo da bi Beograd trebalo da inicira prema NATO-u pojačavanje mera prisustva u kopnenoj zoni bezbednosti, kako bi se sprečilo proširivanje sukoba.

Komentarišući izjavu albanskog premija Edija Rame o ujedinjenju Kosova i Albanije, Janjić je ocenio da je reč o dnevnoj politici u kojoj Rama kombinuje socijalnu demagogiju i "igra na nacionalizam".

Ukazujući da "odatle do šovinizma skoro da nema granice", Janjić je ocenio da Beograd nema razloga da zbog te izjave bude zabrinut i da će se ta igra okrenuti protiv samog Rame.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023