Vesti
Politika

Janjić: Događaji na Kosovu su epilog jednostranih politika Vučića i Kurtija

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je da su sukobi na severu Kosova epilog jednostarnih politika kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Janjić: Događaji na Kosovu su epilog jednostranih politika Vučića i Kurtija
Dušan Janjić (Foto FoNet/Milica Vučković)

Janjić je agenciji Beta kazao da Kurti dosledno sprovodi jednostrane odgovore na jednostrane akcije Beograda.

„Ta politika reciprociteta je morala kad tad da dovede do situacije da se policijom nameće volja narodu, a da narod odgovara, za sada pojedinačnom pucnjavom, a uskoro ako bude trebalo i masovnim ustankom“, rekao je Janjić.

Dodao je da su svi u Kvint grupi (SAD, Nemačka, Italija, Francuska, Velika Britanija) znali da će na Kosovu doći do sukoba.

„Kurti ima veliku podršku od Francuza i Britanaca za izazivanje sukoba na severu Kosova. Nadam se da sukobi neće dugo trajati, mada ne isključujem mogućnost da bude i mrtvih. Ova situacija potpuno diskredituje politike reciprociteta Vučića i Kurtija, kao i evropski model normalizacije“, naglasio je Janjić.

Istakao je da se način na koji je Miroslav Lajčak vodio proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, završio oružanim sukobima.

„Zemlje Kvinte će sada pokušati da ne dozvole da u narednih mesec dana bude masovnih pucanja na severu Kosova. Pitanje severa Kosova sada će se rešavati mimo modela formiranja Zajednice srpskih opština i mimo Kurtijevog modela da Srbima ne da ništa“, ocenio je analitičar.

Naveo je da je vlast u Srbiji stavila vojsku u stanje najvišeg stepena borbene gotovosti da bi pokazala da je navodno uz narod. ;

„Ova vlast je već načeta u Beogradu i sada mora da pokaže da je uz narod na Kosovu. Vojska se diže da bi se umanjila politička šteta, ona sigurno neće ući na Kosovo. Rata neće biti. Ako bude trebalo podići će se rasformirana civilna zaštita i policajci koji su prošle godine napustili kosovsku policiju. Srbi će, ako bude trebalo, paravojno kontrolisati sever Kosova“, smatra Janjić.

U Zvečanu i Leposaviću danas je došlo do sukoba između Srba i kosovske specijalne policije koja je asistirala novoizabranim gradonačelnicima da uđu u opštinske zgrade.

Čuli su se pucnji, upotrebljeni su suzavac i šok bombe, dok je jedno policijsko vozilo zapaljeno.

Veliki broj Srba sa severa Kosova danas je organizovano autobusima krenuo u Beograd na miting Aleksandra Vučića.Ostale vesti

Gero pozvao na deeskalaciju situacije i izbegavanje nasilja

Ambasador Francuske na Kosovu Olivije Gero pozvao je vlasti u Prištini da smire tenzije na Kosovu i deaskaliraju situaciju.

  • 02.06.2023
Kurti posle razgovora sa zvaničnicima SAD pominje nove izbore na severu
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je posle razgovora sa američkim zvaničnicima mogućnost novih izbora na severu Kosova što su predložile Francuska i Nemačka.
  • 02.06.2023
Danijel Frid: Kosovska vlada izazvala krizu, Vašington je besan
Trenutnu krizu su, čini se, izazvale greške kosovske vlade, ocenio je bivši diplomata i dugogodišnji zvaničnik Stejt departmenta Danijel Frid.
  • 02.06.2023
Peć u fokusu: Manastir Dečani zloupotrebio video navijača
Portal "Peja në Fokus" (Peć u fokusu) reagovao je nakon objavljivanja njihovog video snimka od strane bratstva manastira Visoki Dečani, istakavši da je ovaj manastir zloupotrebio njihov snimak i pogrešno izvestio javnost o protestu.
  • 02.06.2023
Kurti: Mene je izabrao narod, a ne ambasadori
Premijer Kosova Aljbin Kurti naveo je da veoma ceni američkog ambasadora Džefrija Hovenijera, ali da je njega izabrao narod, a ne ambasadori.
  • 01.06.2023
Borel: Tri jasna zahteva - novi izbori, učešće Srba i ZSO
Specijalni predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel poručio je da su u razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Kosova Vjosom Osmani izneta tri zahteva - novi izbori na severu, obezbeđivanje učešća Srba na njima i početak rada na uspostavljanju ZSO, navodeći da će u suprotnom to imati ozbiljne posledice po odnose sa Evropskom unijom.
  • 01.06.2023