Vesti
Politika

Janjić: Barikade na severu Kosova bile su poslednji zadatak Srpske liste

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je da je vreme Srpske liste prošlo jer nije ispunila nijedno obećanje.
Janjić: Barikade na severu Kosova bile su poslednji zadatak Srpske liste
Dušan Janjić (Foto FoNet/Milica Vučković)

Janjić je za prištinske medije rekao da su barikade na severu Kosova bile poslednji zadatak Srpske liste.

"Era Srpske liste je prošla. Njen poslednji zadatak su bile barikade na severu, iako su one delo profesionalaca i dobro uigranih timova uz pomoć države Srbije", rekao je on.

Ocenio je da su se sporazumi iz Brisela i Ohrida vratili u kolosek normalizacije "koji vodi u jednom pravcu".

Upitan šta je ostalo od suvereniteta Srbije na Kosovu, Janjić je rekao da iluzija još nije potpuno uništena, ali da "ostaje brutalna realnost da suvereniteta nema".

Govoreći o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, ocenio je da gradonačelnici i opštine imaju veliku moć i da stoga ne vidi nijednog Srbina koji bi se odrekao te moći, "u ime neke koordinacije pod nazivom Zajednica opština".Ostale vesti

Građani severa Kosova nastavljaju proteste, u svim opštinama mirno
U Zvečanu su u blizini opštinske zgrade i danas okupljeni građani. Zaposleni u lokalnoj samoupravi, potpisivanjem u evidencije dolazaka potvrđuju da dolaze na posao. Pripadnici kfora su i dalje stacionirani na istim lokacijama.
  • 06.06.2023
Kurti izrazio spremnost za deeskalaciju i održavanje izbora na severu
Premijer Kosova Aljbin Kurti izrazio je "spremnost i nepokolebljivu dobru veru za intenzivan i zajednički angažman na deeskalaciji situacije i normalizaciji odnosa", saopštila je kosovska vlada nakon sinoćnjeg sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka i specijalnog predstavnika SAD-a za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom.
  • 06.06.2023
London pozvao Prištinu da ukloni specijalce sa severa Kosova
London poziva vladu Kosova da ukloni specijalne policijske jedinice iz opština na severu, a da novoizabrani gradonačelnici obavljaju dužnost sa alternativnih lokacija, rekao je ministar spoljnih poslova Endru Mičel u britanskom parlamentu.
  • 06.06.2023
Lajčak i Ekobar: Deeskalacija situacije, hitni izbori i povratak dijalogu

"Nažalost, vratili smo se u Prištinu da se bavimo situacijom na severu, umesto normalizacijom odnosa, i to nije dobra vest. Ovde smo u ime EU i SAD zajedno sa mojim kolegom i prijateljem Gabrijelom (Eskobarom) da pomognemo da se pronađe rešenje za situaciju na severu. Predstavili smo predlog u ime međunarodne zajednice koji sadrži tri elementa, prvo - deeskalaciju situacije na terenu, drugo - brzo nove izbore na severu, i treće - povratak dijalogu i procesu normalizacije", rekao je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

  • 05.06.2023
Lajčak i Eskobar u Prištini
Specijalni izaslanici EU i SAD Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar stigli su u zgradu Vlade Kosova u Prištini.
  • 05.06.2023
Slađana Pantović imenovana za potpredsednicu opštine Zvečan
Slađana Pantović imenovana je danas za potpredsednicu opštine Zvečan. Odluku je potpisao gradonačelnik  Iljir Peci.
  • 05.06.2023