Vesti
Politika

Jan Bratu novi ambasador OEBS u Srbiji

Norvežanin Jan Bratu novi je ambasador Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS) u Srbiji.

Jan Bratu novi ambasador OEBS u Srbiji
Jan Bratu (Foto OSCE)

„Ambasador Bratu radio je kao diplomata na Zapadnom Balkanu mnogo godina i ima široko znanje o regionu. Radujemo se radu sa njim“, navodi se na Tviter profilu OEBS u Srbiji.

Dužnost šefa Misije OEBS u Beogradu preuzeo je 1. januara.

Norvežanin Jan Bratu, bio je šef Misije OEBS na Kosovu od 2016. do 2020. godine, a pre toga je pet godina bio ambasador Kraljevine Norveške u Prištini i pet godina u Bosni i Hercegovini.

Bio je predstavnik norveškog Ministarstva spoljnih poslova u OEBS zadužen za Zapadni Balkan, a 1999. je kao predstavnik predsedavajućeg OEBS učestvovao na pregovorima u Rambujeu.

Od 1996. do 1999. godine bio je savetnik za pitanja Balkana, zadužen za predloge i koordinaciju norveške politike i inicijativa u regionu.

Pre toga je služio kao prvi sekretar i savetnik za ekonomska pitanja u Ambasadi Norveške u Londonu. Prvi sekretar bio je u i norveškim ambasadama u Kuvajtu i Saudijskoj Arabiji.

Na mestu šefa misije OEBS u Beogradu nasledio je Italijana Andreu Oricija.Ostale vesti

Aljbinu Kurtiju po drugi put zabranjeno da se kandiduje za poslanika
Izborni panel za žalbe u Prištini (IPŽ) zabranio je učešće na izborima 14. februara svim poslaničkim kandidatima koji su u protekle tri godine pravosnažno osuđivani na Kosovu, među kojima je i nosilac liste i kandidat za premijera pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.
  • 26.01.2021
Kampanja pre zvanične kampanje?: Mirićima nova kuća, stanarima u
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i njegove kolege iz Srpske liste danas su uručili ključeve novoizgrađene kuće porodici Mirić iz Gračanice i obišli radove na renoviranju naselja "Bergen" u Ugljaru. Iako kampanja za izbore još nije počela, ipak su poručili da je Srpska lista jedinstvena i da to jedinstvo ne mogu da naruše ni "vetrovi koji će povremeno duvati".
  • 26.01.2021
Kosnet: Američki vojnici nisu poginuli radi velike Albanije ili velike Srbije
Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet usprotivio se formiranju takozvane velike Albanije i rekao da "američki vojnici nisu poginuli da bi stvorili veliku Albaniju ili veliku Srbiju".
  • 26.01.2021
Rakić, Jevtić i Simić u opštini Gračanica
Potpredsednik tehničke vlade Kosova Goran Rakić, ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i šef poslaničke grupe Srpske liste u Skupštini Кosova Igor Simić u poseti su opštini Gračanica.
  • 26.01.2021
IPŽP sutra odlučuje o žalbama stranaka
Izborni panel za žalbe i predstavke sutra će doneti odluku na osnovu žalbi koje su pojedine političke partije podnele CIK-u nakon odluke za neverifikaciju određenih lista.
  • 25.01.2021
Pokret Samoopredeljenje podneo žalbu na odluku CIK-a

Pokret Samoopredeljenje podneo je Izbornom panelu za žalbe i predstavke žalbu na odluku Centralne izborne komisije, koja nije potvrdila listu kandidata za poslanike ovog političkog entiteta, jer su u protekle tri godine bili krivično osuđivani.

  • 24.01.2021