Vesti
Politika

Jalanović: ZSO neće biti NVO

Zajednica srpskih opština neće biti nevladina organizacija, kaže za Sputnjik Aleksandar Jablanović, bivši ministar za povratak i zajednice u kosovskoj Vladi i predsednik Srpske liste.
Jalanović: ZSO neće biti NVO
Aleksandar Jablanović (Foto Kim)

Jablanović je rekao da je neizvesno da li će dogovor biti postignut danas u Briselu dodaući da se Priština obavezala na uspostavljanje ZSO.

“Kosovski zakon ne poznaje termin zajednica, što znači da ga treba promeniti kako bi osnivanje zajednice bilo moguće. Sigurno neće da bude nevladina organizacija, a kakva će ovlašćenja imati zavisi od dogovora u Briselu, a pre svega od onih koji su pokrovitelji tih dogovora, a to su Evropska unija i SAD“, smatra Jablanović.

Glavni problem u pregovorima je, smatra lider Srpske liste, što Priština ne primenjuje ono na šta se obaveže i što zbog toga ne snosi posledice.

“Pregovore prati velika doza nepoverenja prema svemu što se nađe na dnevnom redu. Očigledno je da Beograd želi da se dogovori, a Priština ima skrivene namere“, kaže on za Sputnjik.

U Briselu se danas sastaju delegacije Beograda i Prištine po drugi put za manje od sedam dana, predvođene premijerom Aleksandrom Vučićem i Isom Mustafom kako bi nastavile dijalog o nerešenim krupnim pitanjima.Ostale vesti

Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022
Rifat Ljatifi podneo ostavku na mesto ministra zdravlja
Ministar zdravlja Kosova Rifat Ljatifi podneo je ostavku na tu dužnost koju je obavljao manje od godinu dana. U ostavci koju je podneo premijeru Aljbinu Kurtiju se ne pominje konkretan razlog za to.
  • 07.10.2022
Stojanović: Građani imaju mnogo veću moć nego što misle
Bivši gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović veruje da je aktuelna predsednica opštine Ljiljana Šubarić "odlučila da ispravi svoju grešku" i zatraži poništenje odluke SO o razmeni zemljišta sa albanskim biznismenom u Čaglavici, jer joj je “tako savetovano u Beogradu”.
  • 06.10.2022
I Vjosa Osmani će u Pragu razgovarati sa Makronom i Šolcom
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastaće se u Pragu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.
  • 06.10.2022
Vučić u Pragu sa Makronom i Šolcom o Kosovu, sankcijama Rusiji…
Emanuel Makron, Olaf Šolc i Aleksandar Vučić razgovaraće u Pragu o Kosovu, evropskim integracijama i o strateškom pozicioniranju Srbije prema ratu u Ukrajini i sankcijama Rusiji, javio je RTS.
  • 06.10.2022