Vesti
Politika

Jakšić: Pregovori u Briselu neće doneti ništa dobro Srbima na Kosovu

Bivši odbornik u SO Severna Mitrovica i član GI SDP Oliver Ivanović, Marko Jakšić kaže da od nastavka dijaloga Beograda i Prištine u četvrtak u Briselu ne očekuje ništa pozitivno i dobro za Srbe na Kosovu.
Jakšić: Pregovori u Briselu neće doneti ništa dobro Srbima na Kosovu
Marko Jakšić (Foto arhiva Kim)

"Mi smo sve vreme predmet dijaloga iako se sva postignuta rešenja tiču našeg svakodnevnog života, a kroz sve briselske pobede izgubili smo sve one specifičnosti koje smo posedovali do 2012. godine, i zbog čega se Srbi masovno sele kako južno tako i severno od reke Ibar", rekao je Jakšić agenciji Beta.
 
Prema njegovim rečima "stavovi prištinske strane izneti na predhodnom video susretu su toliko rigidni i maksimalistički da po svemu podsećaju na stavove koje je Milošević imao tokom kraja devedesetih u vezi Kosova: nedodirljivi ustavnopravni poredak, teritorijalni integritet i suverinitet na celoj teritoriji Kosova", rekao je Jakšić.
 
On je ocenio da "nije sporna činjenica da je deo političke i intelektualne elite u Prištini zaigrao na kartu odugovlačenja s dogovorom do novembarskih izbora u SAD i poraza Trampove administracije, računjaući da će tada sve biti na njihovoj strani".
 
"Svakako čudan stav jer je u njihovom interesu da se što pre postigne sporazum koji bi sadržao neku vrstu kompromisa, a koji bi ujedno značio i priznanje krnjeg Kosova od strane Srbije", rekao je Marko Jakšić.
 
On je podvukao da su "nasuprot stavovima Prištine, stavovi Srbije isključivo stavovi samo jednog čoveka".
 
Jakšić kaže da je Aleksandar Vučić ključna figura u postizanju i sprovođenju svih sporazuma od 2013. godine, i koji je po svemu sudeći spreman da prihvati bilo koji dogovor, računajući da bi mu to pomoglo da i dalje ostane na vlasti.
 
"Vučić se nada da će uz toleranciju EU i vodećih država na Zapadu moći da nastavi s urušavanjem institucija i vladavine prava, gušenjem nezavisnih medija i razračunavanjem s političkim protivnicima kroz prljave tabloidne kampanje ili brutalna prebijanja kao prethodnih večeri na protestima u Beogradu", ocenio je Jakšić.
 
Prema njegovim navodima "delimično oprečni stavovi SAD i Evrope, kao i stavovi Rusije u vezi poštovanja Rezolucije 1244, pokazuju da su šanse za postizanje nekog brzog i obostrano prihvatljivog rešenja više nego minimalne, te da je povratak na status kvo prilično realan".
 
"Verovatno nas u nastavku pregovora u Briselu očekuju razgovori o već odavno dogovorenoj Zajednici srpskih opština, koja će na kraju ovog procesa biti predstavljena kao maksimum maksimuma, dok će predsednik Vučić u ime Srbije verovatno prihvatiti da Kosovo postane članica UN, bez eksplicitnog priznanja nezavisnosti", zaključio je Marko Jakšić.Ostale vesti

Stubla: Vojska Srbije ušla na teritoriju Kosova

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore u vladi Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla izjavila je da se ulazak pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije 7. avgusta u selo Karačevo predstavlja kao sinhronizovana patrola, ali da je reč o zajedničkoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije, za šta prema njenom mišljenju, niko nema mandat ili ovlašćenje.

  • 10.08.2020
Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade

Pokret Samoopredeljenje najavio je u četvrtak da počinje sa prikupljanjem potpisa za podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Za sada imaju 31 od 40 potrebnih potpisa poslanika, što je ujedno i broj poslanika ovog pokreta u poslaničkoj grupi.

  • 09.08.2020
Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020
Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020