Vesti
Politika

Jakšić: Oštrijeg konflikta neće biti, jer Vučić i Kurti znaju dokle mogu da idu

"Kada Gabrijel Eskobar kaže da očekuje da do kraja meseca bude nađen način da se Srbima sa severa ne promeni svakodnevni život i da ne budu opterećeni dodatnim procedurama, to zvuči ohrabrujuće i nagoveštava da su se Amerikanci odlučnije angažovali u Prištini", smatra spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.
Jakšić: Oštrijeg konflikta neće biti, jer Vučić i Kurti znaju dokle mogu da idu
Boško Jakšić (Foto N1)

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je u Beogradu izrazio uverenje i nadu da Srbi na severu Kosova neće videti nikakvu promenu u svojim životima 1. septembra, za kada vlada u Prištini najavljuje početak primene mera reciprociteta.

Posle sinoćnih razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, Eskobar je jutros novinarima rekao da je njegova nada da Srbi na severu Kosova „neće suštinski postati gosti u svojoj zemlji“, da će „biti priznati kao legitimni državljani i Srbije i Kosova“ i da će „nastaviti mirno da žive“.

„Zanimljiva konstatacija da će Srbi sa severa biti priznati kao legitimni državljani i Srbije i Kosova. Da li je to neka najava dvojstva, koje bi se primanjivalo i na tablice i na dokumenta, to još ne znamo. Moglo bi da bude, barem za neko izvesno vreme kako bi se snizila tenzija, što je bio cilj američkog i evro-posrednika. Naravno da konflikta oštrijeg neće biti, ne samo zato što je KFOR pojačao prisustvo, već mnogo više zbog toga što i Vučić i Kurti znaju dokle mogu da idu, bez obzira na oštru retoriku i nepopustljivost“, dodaje Jakšić.

On smatra da se na neki način vraćamo u vremena stabilokratije, da je glavno obezbediti da ne dođe do konflikta, a onda videti kako će se rešavati druga pitanja.

„Ako se zapelo o dva tako bizarna pitanja kao što su tablice i dokumenta, kako onda doći do konačnog sporazuma gde su stavovi dijametralno različiti? Bez obzira na to da li će biti pronađeno rešenje u narednih pet dana, veoma je važno da strane to ne dožive ni kao pobedu, ni kao poraz. Ovo je samo jedna etapa u pregovorima, a čekaju ih mnogo ozbiljnija pitanja. Ono što ide u prilog Beogradu je što je Eskobar govorio da sva pitanja iz Briselskog sporazuma budu sporvedena, uključujući i Zajednicu srpskih opština, a kada o tome govore Amerikanci, to dobija na težini i čini mi se stvara novu platformu za buduće pregovore“, smatra.

Jakšić navodi da su, otkako je Bajden ušao u Belu kuću, popravljani odnosi EU i SAD, kao i da se jedan od pravaca koordinacije spoljne politike tiče Balkana i dva goruća pitanja – Kosovo i Bosna i Hercegovina.

„Vidimo na delu pojačani američki angažman što je dobro, posle svih godina u kojima možemo da govorimo o bezidejnosti EU, ja više verujem Amerikancima koji kada se prihvate nekog posla, žele i da ga reše. Čini se da je Kosovo u kontekstu ukrajinskog rata dobilo na značaju, pa smo čuli i da je Entoni Blinken spreman da se agažuje“, kaže Jakšić.

Poručuje da će obe strane morati da se pomire sa činjenicom da nemaju sve.

„U Prištini je otežavajuća okolnost što šef evro-diplomatije i izaslanik dolaze iz zemalja koje nisu priznale Kosovo, s druge strane, Beograd mora da prihvati da su umešani Amerikanci, koji ponavljaju da je jedino repšenje međusobno priznavanje. Postoji manevarski prostor i otežavajuće okolnosti, ali to zavisi od dobre volje pregovarača. Stičem utisak da i Vučiću i Kurtiju odgovara status kvo, jer ovakvu situaciju koriste da se prikažu kako spasioci svojih nacija i podižu politički rejting“, rekao je Jakšić.Ostale vesti

Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022
Vučević: Situacija na Kosovu i dalje veoma napeta
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu "i dalje veoma napeta jer je mnogo otvorenih pitanja" da se nada "da će se odgovori tražiti u formi dijaloga".
  • 26.11.2022
CIK: Počela registracija birača van Kosova za izbore na Severu
Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počela registracija građana koji žive van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Rok za prijavu ističe 30. novembra.
  • 26.11.2022
Kurti u Madridu: Srbija ima teritorijalne aspiracije prema Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti tokom svog govora na 26. Kongresu Socijalističke internacionale koji se održava u Madridu u Španiji rekao da je Srbija i dalje autoritarna zemlja sa teritorijalnim aspiracijama prema Kosovu i sa širokim i bliskim vezama sa Kremljom.
  • 26.11.2022
Šest prijava za vanredne izbore za predsednike opština na severu KiM
Za vanredne izbore za predsednike opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić prijavilo se šest političkih subjekata i samostalnih kandidata, saopšteno je iz Centralne izborne komisije u Prištini.
  • 25.11.2022
Zakonske osnove za povratak Srba u kosovske institucije
Direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj izjavio je da postupak posle ostavki radnika iz pravosudnog sistema još nije završen i da oni mogu da se vrate na svoja radna mesta, ali da mogu da se suoče i sa disciplinskim merama, uključujući otpuštanje.
  • 25.11.2022