Vesti
Politika

Jahjaga: Vlasti u Beogradu prekršile sporazum

Bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga rekla je da su srpske vlasti sprečile njen dolazak i učešće na festivalu “Mirdita, dobar dan” u Beogradu apsurdnim obrazloženjem i dodala da istina ne poznaje granice.
Jahjaga: Vlasti u Beogradu prekršile sporazum
Atifeta Jahjaga (Foto N1)

Jahjaga je na Fejsbuku napisala da su pripreme za posetu Beogradu izvršene shodno sporazumu o posetama visokih zvaničnika koji su Kosovo i Srbija postigli u Briselu.

“Vlasti Kosova su na vreme i u detalje informisale vlasti u Srbiji, kako je to predviđeno sporazumom, ali vlasti u Srbiji nisu uspeli da se pridržavaju sporazuma, gazeći ga sa ciljem da onemoguće moju posetu”, napisala je Jahjaga.

Dodala je da su njen kabinet i organizatori festivala u stalnom kontaktu kako bi obezbedili njeno učešće jer su ubeđeni da je priznanje istine o ratnim zločinima na Kosovu jedini način da oba društva idu napred.

“Nemam iluzija da će sadašnji zvaničnici Srbije promeniti stav prema Kosovu, jer oni nastavljaju politiku iz 90-tih godina u kojoj su i sami bili protagonist”, napisala je Jahjaga.

Za organizatore festivala izrazila je poštovanje, opisujući ih kao grupu mladih i aktivista koji “neće dozvoliti da njihova i budućnost regiona ostane talac rukovodilaca koji žele da sakriju istinu”.

Tahiri obavestila EU

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri obavestila je Evropsku uniju o tome da bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga nije mogla da putuje u Beograd, ocenivši da su takvim potezom srpske vlasti pogazile sporazum iz Brisela o slobodi kretanja i međusobnim posetama zvaničnika.

Ona je u pismu EU istakla da je Jahjaga poštovala sve službene procedure predviđene sporazumom iz Brisela i da je njena poseta bila “kulturne i humanitarne prirode”, kako bi na jednom kulturnom događaju predstavila tragediju žena koje su preživele silovanje tokom rata na Kosovu.

Jahjaga je u četvrtak trebalo da doputuje u Beograd kako bi učestvovala na festivalu “Mirdita, dobar dan” i da prisustvuje predstavljanju knjige “Želim da me čuju - Knjiga sećanja s pričama žena koje su preživele silovanja u poslednjem ratu na Kosovu”, koja je trebalo da bude predstavljena u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Organizatori festivala saopštili su danas da će se Jahjaga obratiti prisutnima putem video-linka.Ostale vesti

Hoti održao video konferenciju sa šefovima bezbednosnih institucija
Navodni ulazak srpske vojske na kosovsku teritoriju i zabrinutost koju su izrazili stanovnici koji žive uz administrativnu liniju na području Karačeva, naveli su šefa kosovske vlade Avdulaha Hotija da sazove telekonferenciju sa svim čelnicima bezbednosnih institucija na Kosovu.
  • 11.08.2020
Povlačenje sredstava iz Trusta od septembra, ali ne za sve?
Nacrt zakona o ekonomskom oporavku, koji između ostalog, predviđa i povlačenje 10% sredstava od ušteđevine iz Trusta, može stupiti na snagu u prvoj sedmici septembra, rečeno je nakon sastanka potpredsednika kosovske vlade Besnika Tahirija i direktora Penzijsko štednog fonda, Ardiana Zalija (Zalli), prenosi Klan Kosova.
  • 11.08.2020
Vulin: Priština želi da administrativna linija bude granica

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da Priština želi da se kosovska policija nađe na administrativnoj liniji kako bi rekla da je to granica, što bi predstavljalo bezbednosnu pretnju.

  • 11.08.2020
Stubla: Vojska Srbije ušla na teritoriju Kosova

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore u vladi Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla izjavila je da se ulazak pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije 7. avgusta u selo Karačevo predstavlja kao sinhronizovana patrola, ali da je reč o zajedničkoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije, za šta prema njenom mišljenju, niko nema mandat ili ovlašćenje.

  • 10.08.2020
Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade

Pokret Samoopredeljenje najavio je u četvrtak da počinje sa prikupljanjem potpisa za podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Za sada imaju 31 od 40 potrebnih potpisa poslanika, što je ujedno i broj poslanika ovog pokreta u poslaničkoj grupi.

  • 09.08.2020
Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020