Vesti
Politika

Jahjaga: Vlasti u Beogradu prekršile sporazum

Bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga rekla je da su srpske vlasti sprečile njen dolazak i učešće na festivalu “Mirdita, dobar dan” u Beogradu apsurdnim obrazloženjem i dodala da istina ne poznaje granice.
Jahjaga: Vlasti u Beogradu prekršile sporazum
Atifeta Jahjaga (Foto N1)

Jahjaga je na Fejsbuku napisala da su pripreme za posetu Beogradu izvršene shodno sporazumu o posetama visokih zvaničnika koji su Kosovo i Srbija postigli u Briselu.

“Vlasti Kosova su na vreme i u detalje informisale vlasti u Srbiji, kako je to predviđeno sporazumom, ali vlasti u Srbiji nisu uspeli da se pridržavaju sporazuma, gazeći ga sa ciljem da onemoguće moju posetu”, napisala je Jahjaga.

Dodala je da su njen kabinet i organizatori festivala u stalnom kontaktu kako bi obezbedili njeno učešće jer su ubeđeni da je priznanje istine o ratnim zločinima na Kosovu jedini način da oba društva idu napred.

“Nemam iluzija da će sadašnji zvaničnici Srbije promeniti stav prema Kosovu, jer oni nastavljaju politiku iz 90-tih godina u kojoj su i sami bili protagonist”, napisala je Jahjaga.

Za organizatore festivala izrazila je poštovanje, opisujući ih kao grupu mladih i aktivista koji “neće dozvoliti da njihova i budućnost regiona ostane talac rukovodilaca koji žele da sakriju istinu”.

Tahiri obavestila EU

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri obavestila je Evropsku uniju o tome da bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga nije mogla da putuje u Beograd, ocenivši da su takvim potezom srpske vlasti pogazile sporazum iz Brisela o slobodi kretanja i međusobnim posetama zvaničnika.

Ona je u pismu EU istakla da je Jahjaga poštovala sve službene procedure predviđene sporazumom iz Brisela i da je njena poseta bila “kulturne i humanitarne prirode”, kako bi na jednom kulturnom događaju predstavila tragediju žena koje su preživele silovanje tokom rata na Kosovu.

Jahjaga je u četvrtak trebalo da doputuje u Beograd kako bi učestvovala na festivalu “Mirdita, dobar dan” i da prisustvuje predstavljanju knjige “Želim da me čuju - Knjiga sećanja s pričama žena koje su preživele silovanja u poslednjem ratu na Kosovu”, koja je trebalo da bude predstavljena u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Organizatori festivala saopštili su danas da će se Jahjaga obratiti prisutnima putem video-linka.Ostale vesti

SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020