Vesti
Politika

Jahjaga: Važan period za Kosovo

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga izjavila da je pred Kosovom važan i odlučujući period uspostavljanja institucija koje će garantovati demokratiju.
Jahjaga: Važan period za Kosovo
Atifete Jahjaga (Foto kosovapress.com)

Jahjaga je izjavila danas da je pred Kosovom važan i odlučujući period uspostavljanja institucija koje će garantovati demokratsko funkcionisanje države, i u kojem je potrebno pokazati političku zrelost i demokratsku kulturu.

"Brzo uspostavljanje institucija garantovaće demokratsko funkcionisanje države, pokazaće sposobnost za upravljanje krizama i spremnost da sami nalazimo rešenja koja će ispuniti očekivanja građana da imaju naprednu državu, odgovornu i poštovanu kao deo evroatlantske porodice", rekla je Jahjaga na sastanku Konsultativnog saveta za zajednice.

Atifete Jahjaga je istakla da garantovanje demokratskog funkcionisanja institucija ne podrazumeva nametanje rešenja i još manje uplitanje radi uspostavljanja nedemokratske prakse.

Pozivajući se na odgovornost i polaganje računa pred građanima, ona je kazala da "treba naučiti da Ustav i zakoni čine državu i da treba razumeti da demokratija ima pravila koja treba da se poštuju".

"Rešenja treba da nalaze oni koji su dobili glas naroda, oni koji imaju odgovornost pred svojim glasačima, pred građanima Kosova", rekla je Atifete Jahjaga.Ostale vesti

Sunjog razgovarao sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Suniog sastao se sa predstavnicima manjinskih zajednica u Skupštini Kosova i Vladi, sa kojima je razgovarao o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

  • 27.03.2023
Hil: Sporazum se tiče Kosova, a ne pitanja albanske manjine u Srbiji
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.
  • 27.03.2023
Skoplje i Tirana pozvali Beograd i Prištinu da primene dogovor iz Ohrida
Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije, Bujar Osmani i Olta Džačka, pozvali su danas Srbiju i Kosovo da bez odlaganja sprovedu dogovor koji su postigli u Ohridu.
  • 27.03.2023
EU poziva na mir i uzdržanost uoči organizovanja izbora na severu

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da se moraju obezbediti okolnosti za održavanje mirnog izbornog procesa 23. aprila na severu Kosova, te pozvao sve strane na uzdržanost.

  • 27.03.2023
Trajković: ZSO vodi ka nezavisnosti Kosova
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je u emisiji Slobodno srpski da srpskih političkih predstavnika u razgovoru o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i formiranju Zajednice srpskih opštine nema, jer su oni, kako je naveo, "inkorporisani od strane Aleksandra Vučića, koji preko svoje ispostave, Srpske liste, upravlja srpskim narodom i problemima".
  • 27.03.2023
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu izjavila je da stav njene države, koja nije priznala nezavisnost Kosova, o tome ostaje isti.
  • 27.03.2023