Vesti
Politika

Jahjaga: Treba vremena da Srbi obiđu groblje u Đakovici

Predsedica Kosova Atifeta Jahjaga smatra da je neophodno angažovanje svih struktura da bi raseljeni mogli bez problema da obiđu srpsko groblje u Đakovici.
Jahjaga: Treba vremena da Srbi obiđu groblje u Đakovici
Atifete Jahjaga (Foto Kim)

Na pitanje kakvu poruku ima za srpske majke, sestre i supruge koje godinama ne mogu da obiđu grobove u Đakovici, Jahjaga je rekla da za te stvari treba vremena.

„Neke stvari zahtevaju više vremena i trebale bi da budu brižljivo koordinirane sa svim predstavnicima institucija na lokalnom i centralnom nivou, tako da svi budu u stanju da ispune svoje obaveze. Ne samo majke, već i institucije“, kazala je Jahjaga na skupu koji je organizovala NVO "Folj" u Prištini.

Predsednica Kosova je navela da je pitanje nestalih "jedna od najvećih rana države Kosovo i da njihova sudbina mora biti rasvetljena".

„Svi članovi ovog društva su bili na neki način pogođeni posledicama poslednjeg rata. Kao društvo, unutar institucija, činili smo mnogo da tretiramo ovo pitanje. Možda nismo učinili sve što je bilo potrebno, ali je to još uvek jedna od stvari kojoj institucije Republike Kosovo posvećuju najveću pažnju. Na svakom sastanku koji imam, na Kosovu i van njega, postavljam pitanje o nestalima“, kazala je Jahjaga.

Odgovarajući na pitanje šta misli o nedavnoj izjavi Edija Rame o ujedinjenju Albanije i Kosova, Jahjaga je rekla da ne komentariše izjave drugih.

„Mislim da se suočavamo sa nesporazumom i pogrešnom interpretacijom. Sve zemlje Zapadnog Balkana uključujući Kosovo, Albaniju, Srbiju, Crnu Goru ili Bosnu i Hercegovinu, nemaju altrnativu i jedini njihov put je ka evroatlanskim integracijama“, kazala je Jahjaga.

Atifete Jahjaga je izrazila nadu da će Skupština Kosova ubrzo prevazići prepreke i usvojiti zakone o Specijalnom sudu i vojsci Kosova.Ostale vesti

SSP: Zbog nesposobnosti SNS-a Srbi na Kosovu prepušteni teroru
Stranka slobode i pravde (SSP) je ocenila da su zbog nesposobnosti kadrova Srpske napredne stranke (SNS) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbi na Kosovu "prepušteni na milost i nemilost suludom režimu premijera Kosova Aljbina Kurtija, koji nad njima sprovodi otvoreni teror".
  • 25.09.2023
Radosavljević: Opština Leposavić još uvek nije u potpunosti funkcionalna

Direktor odeljenja za sport, kulturu i omladinu u opštini Leposavić Nenad Radosavljević rekao je u emisiji Slobodno srpski da u ovoj lokalnoj samoupravi zaposleno oko 30 Srba, koji redovno odlaze na svoja radna mesta. Međutim, zbog kako je naveo određenih problema, opština još uvek nije u potpunosti funkcionalna.

  • 25.09.2023
Dačić: Zašto kosovska policija nije prepustila KFOR-u da rešava situaciju?
Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas, povodom sukoba na severu Kosovu u blizini manastira Banjska u kojem je poginulo i ranjeno više osoba, da je najvažnije pitanje ’’šta će tamo kosovska policija, po kom to pravu i po kom dokumentu’’.
  • 25.09.2023
Lajčak: Neophodni preventivna diplomatija i dijalog
Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak smatra da su sukobi u Banjskoj pokazali da su neophodni preventivna diplomatija i navodi da će se on lično u narednim danima u potpunosti fokusirati na pronalaženje načina da se krene napred.
  • 25.09.2023
Kapčan: Napad nije bio spontan
To očigledno nije bio spontani napad, kaže za Radio Slobodna Evropa Čarls Kapčan, profesor Unvierziteta Džordžtaun i nekadašnji direktor za evropska pitanja u američkom Nacionalnom savetu za bezbednost u administracijama Bila Klintona i Baraka Obame.
  • 25.09.2023
Vučić: Stradala trojica Srba sa Kosova, ubistvo policajca za osudu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je današnji dan jedan od najtežih za Srbiju i srpski narod od 2004 i 2008. godine. Naveo je da je grupa Srba postavila barikade u Banjskoj, te da je došlo do sukoba. Osudio je ubistvo kosovskog policajca.

  • 24.09.2023