Vesti
Politika

Jahjaga: Specijalni sud međunarodna obaveza

Formiranje Specijalnog suda je preuzeta međunarodna obaveza, izjavila je predsednica Kosova Atifeta Jahjaga.
Jahjaga: Specijalni sud međunarodna obaveza
Atifete Jahjaga (Foto lajmi.net)

Jahjaga je u intervjuu za prištinski list Koha ditore rekla da će Specijalni sud, koji će istražiti navodne ratne zločine na Kosovu iz izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, biti formiran.

“Kosovo za sva vremena treba da okonča jedno poglavlje svoje prošlosti. Proces formiranja Specijalnog suda će se nastaviti i završiti. Mi smo preuzeli međunarodnu obavezu koja je usvojena u Skupštini Kosova prošle godine sa dve trećine glasova poslanika, a sada smo pri okončanju te obaveze koju imamo”, kazala Jahjaga.

Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština i dijalogu sa Beogradom, kosovska predsednica je rekla da je dijalog jedina alternativa koji će dovesti do “normalizacije odnosa između Srbije i Kosova” i doprineti unapređenju njihovog evropskog puta.

Jahjaga je ponovila da ZSO neće biti formirana van zakona i ustava Kosova.

“ZSO apsolutno neće imati nikakve veće nadležnosti nego što je predviđeno zakonom i ustavom Kosova. Mi smo ustavom predvideli dva nivoa vlasti, centralni i lokalni i nemamo potrebu za nekim drugim nivoima vlasti”, rekla je Jahjaga.

Ona je priznala da je do sada bilo ozbiljnih problema u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na Kosovu, ali insistira da narod Kosova, i pored toga što gubi poverenje, ima obavezu i odgovornost da sarađuje sa relevantnim institucijama u rešavanju ovih problema.

Jahjaha nije želela da komentariše izjavu lidera DPK i ministra spoljnih poslova Hašima Tačija o mogućnosti tužbe protiv Srbije za genocid, navodeći da Kosovo prvo treba da analizira situaciju u kojoj se nalazi i osnaži svoju poziciju ne samo na unutrašnjem, već i međunarodnom planu.Ostale vesti

KFOR: Pružamo bezbedan okvir za dijalog pod pokroviteljstvom EU
U ovom trenutku je važno da se sve strane suzdrže od provokativnih mera i da traže dalja rešenja kroz dijalog, što je presudno za dugotrajnu bezbednost na Kosovu i za stabilnost u regionu, navodi se u odgovoru misije Kfora za Juropijan vestern Balkans (EWB) o nedavnim tenzijama na severu Kosova.
  • 30.01.2023
Zeman: Nismo povukli priznanje, ali nikada nismo otvorili ambasadu
Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da je nastojao da njegova zemlja povuče priznanje Kosova, što nije uspelo, ali je podsetio da ni on, ni njegov prethodnik nisu dali saglasnost da Češka ima ambasadora u Prištini.
  • 30.01.2023
Novi „non-pejper“: Posledice po Beograd i Prištinu ako ne prihvate predlog EU
Kosovo je slobodno da ne osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom i može u potpunosti da se povuče iz Sporazuma iz 2013, ali tada mora da „snosi posledice poništavanja svih dosadašnjih dostignuća (slobodno kretanje, pozivni broj Kosova +383, integracija severnog dela, kontrola dva granična prelaza sa Srbijom i dr)“, stoji u poslednjem non-pejper dokumentu koji je ekskluzivno objavio Albanian Post.
  • 30.01.2023
Milanović: Mi i međunarodna zajednica smo „uzeli Kosovo od Srbije“, to je otimanje

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da su međunarodna zajednica i njegova zemlja anektirali Kosovo, „uzeli ga od Srbije“.

  • 30.01.2023
Demostat: Srbija u EU do 2030. godine ako prihvati evropski plan za kosovsko pitanje
Jasna perspektiva članstva Srbije u Evropskoj uniji, investicije u energetski sektor i oslobađanje zavisnosti od Rusije u toj oblasti, dolazak američkih i evropskih kompanija deo su onog što bi Srbija mogla da očekuje ukoliko pristane na predlog Zapada za rešavanje kosovskog pitanja, piše danas istraživačko-izdavački centar Demostat.
  • 30.01.2023
Šole i Eskobar: Vreme je za osnivanje Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom
Sjedinjene Američke Države i Evropska unija ponovo su stavile naglasak na integraciju Zapadnog Balkana u transatlantsku porodicu. Predsednik Bajden i kancelar Šolc su u februaru 2022. godine potvrdili spremnost i opredeljenost „da se posao integracije Zapadnog Balkana privede kraju... kako bi se konačno ostvarila Evropa koja je celovita, slobodna i u miru“.
  • 30.01.2023