Vesti
Politika

Jahjaga pozvala građane na borbu za bolje sutra

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga podnela je godišnji izveštaj poslanicima Skupštine Kosova u kome je istakla značaj nedavno održanih lokalnih izbora, posebno na severu Kosova i dijaloga Beograda i Prištine.
Jahjaga pozvala građane na borbu za bolje sutra
Atifete Jahjaga (Foto eljezeera)

“Na Kosovu su svi građani ravnopravni, bez obzira na etničku, rasnu i religijsku pripadnost, rekla je Jahtjaga poslanicima.

Ona se zatim obratila poslanicima i na srpskom jeziku, pozivajući sve građane Kosova da se zajednički bore za bolje sutra i ravnopravnost u svim sferama života, uključujući rodnu ravnopravnost.

Prema njenim rečima, Kosovo mora biti primer borbe protiv negativnih pojava i zajedno sa Euleksom i ostalim međunarodnim činiocima na Kosovu iskoreni svaku vrstu kriminala i korupcije jer je to, kako je rekla, "rak rana ovog društva".

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine u Briselu, Jahtjaga je rekla da ga treba maksimalno podržati i rešiti sve probleme uz veliku podršku EU i SAD.Ostale vesti

CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021