Vesti
Politika

Jahjaga poziva na pronalazak rešenja

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga pozvala je sve političke lidere na Kosovu da ubrzaju proces pronalaženje rešenja za formiranje institucija, posle odlaganja sednice parlamenta, javljaju prištinski mediji.

Jahjaga poziva na pronalazak rešenja
Atifete Jahjaga (Foto arhiv Kim)

Kako je saopštio kabinet predsednice, Jahjaga uvažava nezavisnost Skupštine, ali se distancira od odluke predsedavajuće parlamenta Fljore Brovine za odlaganje zakazane sednice.

U saopštenju se navodi i da sastanci predsednice Kosova sa liderima parlamentranih partija imaju za cilj pronalaženje rešenja za formiranje novih kosovskih institucija u skladu sa zakonima i ustavom Kosova.

Kabinet presednice Kosova ukazuje da ja Skupština autonomna institucija i da se nijedna unutrašnja procedura Skupštine, uključujući i poziv za sednicu ne vezuje sa pokušajima presednice da olakša dialog.

Kako se navodi, Jahjaga će nastaviti da igra svoju ustavnu ulogu ujedinjenog faktora.Ostale vesti

Ana Brnabić do kraja prvog mandata nije posetila Kosovo
Buduća premijerka Srbije Ana Brnabić danas je u svom ekspozeu navela da je jedan od glavnih ciljeva očuvanje vitalnih interesa Srba na Kosovu i Metohiji. O važnosti kosovskog pitanja govorila je i u prethodnom mandatu iako do kraja njegovog isteka nikada nije boravila na Kosovu.
  • 28.10.2020
“Sporazum”: Da li je Ustav Biblija
U novoj emisiji “Sporazum” bilo je rečio o tome da li je Ustav Biblija, da li se i kako može promeniti, Ima li političke volje za to u Prištini i Beogradu ako je cilj normalizacija odnosa i postizanje sveobuhvatnog sporazuma?
  • 28.10.2020
Delegacija Kosova otputovala u Brisel
Kosovska delegacija, predvođena koordinatorom za dijalog Skenderom Hisenijem, otputovala je danas u Brisel, gde će sutra biti održan sastanak sa delegacijom Srbije u okviru briselskih pregovora o normalizaciji odnosa.
  • 28.10.2020
Trajković: Bajden intervenisao u zaštiti Dečana
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je da je kandidat demokrata za predsednika SAD Džozef Bajden zaista lično intervenisao da se zaštiti manastir Dečani, ali da je za bezbednost Srba i njihovih crkava potrebna dosledna primena i poštovanje zakona.
  • 28.10.2020
Brnabić: Šest ciljeva nove Vlade Srbije
Kandidatkinja za predsednicu Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je danas da će i nova Vlada Srbije biti Vlada kontinuiteta sa vladama iz 2014. i 2017. godine.
  • 28.10.2020
EU: ZSO neće biti uporedna vlast, niti usvajati zakone

Stav je Evropske unije da Zajednica srpskih opština na Kosovu "neće biti uporedna vlast i neće usvajati svoje zakone", kako je to "vrlo jasno" u kosovskom parlamentu predočila još 6. maja 2016. tadašnja visoka predstavnica Federika Mogerini.

  • 28.10.2020