Vesti
Politika

Jahjaga osudila nasilje u Mitrovici

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga oštro je osudila nasilje koje se dogodilo u Mitrovici, kada su povređeni jedan pripadnik srpske, dva bošnjačke i dva albanske nacionalne zajednice.
Jahjaga osudila nasilje u Mitrovici
Atifete Jahjaga (Foto arhiva Kim)

„Jahjaga ističe da su takvi incidenti neprihvaljivi u vreme kada se institucije Kosova angažuju na očuvanju stabilnosti i jačanju vladavine reda i zakona na celoj teritoriji zemlje i kada se zemlja dokazuje kao promoter mira i stabilnosti u regionu Jugozapadne Evrope“, navodi se u saopštenju.

Kosovska predsednica je pozvala sve građana Mitrovice da se uzdrže od nasilja i da dokažu građansku i političku zrelost.

„Predsednica ocenjuje da takva dela ne doprinose vraćanju međusobnog poverenja zajednica koje žive u Mitrovici i štete dugogodišnjim naporima institucija Kosova“, dodaje se u saopštenju.Ostale vesti

Oko pola miliona evra za organizaciju i održavanje izbora na severu Kosova
Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi je kazao za Kohu da oko 500.000 evra koštaju priprema i održavanje vanrednih izbora u opštinama na severu Kosova koji su zakazani za 23. april.
  • 28.03.2023
Grčka pozdravlja dogovor iz Ohrida, ali ne menja stav o Kosovu
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu poručila je u Beogradu da stav Atine, u pogledu nepriznavanju nezavisnosti Kosova, ostaje nepromenjen i stabilan.
  • 28.03.2023
Konjufca sa Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca razgovarao je u Vašingtonu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

  • 28.03.2023
Kurti: Pritisnite Beograd, oni najbolje znaju taj jezik

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da EU i SAD treba da pojačaju pritisak na Beograd da prizna Kosovo, jer kako je naveo, "dokazano je da oni najbolje znaju taj jezik".

  • 28.03.2023
Petković i Bisljimi uskoro sa Lajčakom u Briselu

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da će naredne nedelje u Briselu biti održan sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, na poziv specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka, kako bi se išlo napred i učinili prvi koraci ka implementaciji posle dogovora postignutog u Ohridu.

  • 28.03.2023
Vučić: Srbija će implementirati sve što je dogovoreno, težimo članstvu u EU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija teži ka članstvu u Evropskoj uniji, da će nastaviti reforme i raditi na unapređenju ljudskih prava, kao i da će "implementirati sve što je dogovoreno".
  • 28.03.2023