Vesti
Politika

Jahjaga odlučuje o izborima u Severnoj Mitrovici

Posle odluke Krstimira Pantića da ne stupi na dužnost gradonačelnika, predsednica Kosova Atifete Jahjaga treba da raspiše nove izbore za gradonačelnika.
Jahjaga odlučuje o izborima u Severnoj Mitrovici
Atifete Jahjaga (Foto focus.de)

U članu 57 Zakona o lokalnoj samoupravi Kosova navodi se da će mandat izgubiti oni funkcioneri koji u roku od mesec dana od ozvaničenja izbora ne polože zakletvu i preuzmu dužnost.

U zakonu o lokalnim izborima, član 11, navodi se da mandate gradonačelnika prestaje u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi.

U Zakonu o lokalnim izborima, u članu 4, piše da u slučaju prestanka mandata gradonačelnika predsednik Kosova raspisuje izbore za gradonačelnika u roku od 10 dana od dana prestanka mandata, a izbori se ne mogu održati pre 30 niti posle 45 dana od dana zakazivanja.

Centralna izborna komisija je ovlašćena da u posebnim slučajevima skrati te rokove.

U slučaju severne Mitrovice predsednica Kosova bi najkasnije 22. januara trebalo da donese odluku o zakazivanju izbora i odredi datum njihovog održavanja. Tome treba da prethode konsultacije sa političkim partijama.

Novoizabrani gradonačelnik Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić odbio je u subotu da potpiše izjavu kojom preuzima dužnost jer je na materijalu bila oznaka Republike Kosovo preko koje je bio stiker. Pantić je kazao da je to prevara organizovana iz međunarodne zajednice.

Pantić je bio kandidat liste "Srpska" koju je podržavala Vlada Srbije.Ostale vesti

Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021
Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021