Vesti
Politika

Jahjaga: Nemam nameru da se ponovo kandidujem

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je izjavila da njen mandat prestaje 6. aprila i da nema nameru da se ponovo kandiduje za predsednika Kosova, preneo je danas dnevnik Zeri.
Jahjaga: Nemam nameru da se ponovo kandidujem
Atifeta Jahjaga (Foto Kim arhiva)

Na pitanje novinara da li bi njen drugi mandat bio uspešniji od ovog, Jahjaga je rekla da je usredsređena na zaokruživanje mandata predsednika Kosova.
 
"Ima još stvari koje treba da zaokružim i nemojte da zaboravite imam još ulogu u prevazilaženju sadašnje krize. Gde god da sam nastaviću da budem posvećena i da na različite načine doprinosim mnogim pitanjima koje sam inicirala u ulozi predsednice", rekla je Atifete Jahjaga.
 
Upitana o potencijalnom izboru Hašima Tačija za predsednika Kosova, ona je rekla da je pravo poslanika Skupštine Kosova da odluče o predsedniku.
 
"To je pitanje za 120 poslanika, koji su po Ustavu ovlašćeni da izaberu predsednika Republike Kosovo. Izvan mojih ustavnih ovlaščenja je da sa ove pozicije dajem ocene o bilo kome", kazala je Atifete Jahjaga.
 
Prema koalicionom sporazumu Demokratske partije i Demokratskog saveza Kosova na funkciju predsednika Kosova nakon isteka mandata Jahjage treba da bude izabran lider DPK i aktuelni zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači.Ostale vesti

Policija dala odobrenje za organizovanje „probe protesta“
Kosovska policija je odobrila organizovanje takozvane probe protesta, kako je sutrašnje okupljanje nazvan u Pokretu Samoopredeljenje, koji je organizator događaja.
  • 27.05.2020
Borel: Dijalog pod okriljem EU jedini način
Potpredsednik Evropske komisije i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel poručio je da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, kao i da "ne postoji drugi način sem dijaloga pod okriljem EU".
  • 27.05.2020
Zašto je SNS izostavio decu sa Kosova u predizbornom spotu?
Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) objavila je kratak predizborni spot pod sloganom „Za našu decu“, u kojem su na mapi Srbije prikazani svi gradovi, osim gradova ili drugih srpskih sredina na Kosovu. Analitičari veruju da je partija Aleksandra Vučića time želela da uputi poruku međunarodnoj zajednici da je spremna da se odrekne Kosova.
  • 27.05.2020
Vučić: Pritisci na Srbe neće prestati
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su pritisci na Srbe, posebno u Metohiji, stalni i da nikada neće prestati, zato što se, kako je naglasio, vodi stalna kampanja albanskih medija protiv povratka Srba, naročito u metohijska mesta, javlja Tanjug.
  • 27.05.2020
Kurti: Ne treba da brinemo da će protesti biti nasilni
Vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti, rekao je da na Kosovu ima povoda za proteste zbog mnogih stvari, ali da ne bi trebalo brinuti da će takvi protesti biti nasilni.
  • 27.05.2020
EU bez komentara na Tačijevu izjavu da neće dijalog sa Lajčakom
Evropska unija nije imala komentar na izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da ne želi da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako razgovore vodi specijalni predstavnik Miroslav Lajčak
  • 27.05.2020