Vesti
Politika

Jahjaga neće ići na promociju knjige u Beograd

Bivša kosovska predsednica Atifeta Jahjaga odustala je da lično ode na pomociju svoje knjige u Beograd, iz bezbednosnih razloga.
Jahjaga neće ići na promociju knjige u Beograd
Atifete Jahjaga (Foto arhiva Kim)

Kako je prenela agencija Beta, Jahjaga je trebalo da bude gošća festivala “Merdita, dobar dan”, koji se trenutno održava u Beogradu.

Jahjaga je kako javlja Beta, odbila da dođe na promociju, zbog toga što joj vlasti u Beogradu nisu obezbedile pratnju i obezbeđenje.

Bivša predsednica Kosova je juče trebalo da odputuje u Beograd kako bi prisustvovala promociji knjige "Želim da me čuju - Knjiga sećanja s pričama žena koje su preživele silovanja u poslednjem ratu na Kosovu", koja je trebalo da bude predstavljena u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Inače, ovogodišnji festival prate brojni incidenti. Aktivisti organizacije “Zavetnici” pokušali su da prekinu otvaranje festivala, a organizovali su i izložbu slika stradalih Srba u ratu na Kosovu.

Juče je grupa mladih, od kojih su neki bili maskirani s fantomkama, protestovala ispred Doma omladine u Beogradu.

Oni su postavili kartonske kutije sa amblemima bivše "Oslobodilačke vojske Kosova", plastično oružje, američke i albanske zastavice i transparente "Oružje na veliko i malo", "Droga na veliko", "Polovni organi".

Nije bilo fizičkog incidenatam, a policija je preventivno napravila improvizovani kordon ispred ulaza u Dom omladine.

Festival "Merdita, dobar dan" zajednički organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava i Građanske inicijative iz Beograda, organizacija Integra iz Prištine u partnerstvu sa Fondom za otvoreno društvo iz Prištine.

Festival podržavaju fondacija braće Rokfeler, Fondacije Čarls Stjuart Mot, ambasada Švajcarske u Prištini, Ministarstvo kulture Kosova i Dom omladine Beograd.Ostale vesti

Veterani OVK traže promenu Zakona o Specijalnom sudu

Udruženje veterana OVK zatražilo je danas od parlamentarnih grupa u kosovskoj skupštini da izmene Zakon o Specijalnom sudu i prošire mandat za istraživanje svih zločina tokom sukoba na Kosovu.

  • 14.08.2020
Usvojen nacrt Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije kovid-19
Poslanici kosovske skupštine usvojili su sa 77 glasova za, u drugom čitanju, nacrt Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije kovid-19, javlja prištinska Koha.
  • 14.08.2020
Vašingtonski samit osuđen na neuspeh zbog američkih izbora?
"Amerikanci pokušavaju da taj dijalog ožive, ali ne deluje kao da postoji velika šansa da se dođe do nekog rešenja ili pomaka“, rekao je za RTV Kim analitičar iz Beograda Branko Radun komentarišući sastanak beogradskih i prištinskih lidera najavljen za 2. septembar u Vašingtonu.
  • 14.08.2020
Brisel: Dobrodošla podrška Amerike dijalogu koji vodi EU

Evropska unija pozdravlja sve inicijative i svako učešće "trećih strana" koje za cilj ima pomoć Beogradu i Prištini da se dogovore oko sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, poručeno je iz Brisela.

  • 14.08.2020
Vučić: Srbija nije u poziciji da odbija razgovore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će učestvovati u razgovorima sa predstavnicima Kosova koje je za 2. septembar u Vašingtonu zakazao američki izaslanik Ričard Grenel, ali da tamo neće biti lako.

  • 14.08.2020
Hoti potvrdio sastanak u Vašingtonu
Premijer Kosova Avdulah Hoti, potvrdio je da će 2. septembra u Vašingtonu biti održan sastanak sa zvaničnicima Beograda. On je naveo i da će tema razgovora biti ekonomija.
  • 14.08.2020