Vesti
Politika

Jahjaga neće ići na promociju knjige u Beograd

Bivša kosovska predsednica Atifeta Jahjaga odustala je da lično ode na pomociju svoje knjige u Beograd, iz bezbednosnih razloga.
Jahjaga neće ići na promociju knjige u Beograd
Atifete Jahjaga (Foto arhiva Kim)

Kako je prenela agencija Beta, Jahjaga je trebalo da bude gošća festivala “Merdita, dobar dan”, koji se trenutno održava u Beogradu.

Jahjaga je kako javlja Beta, odbila da dođe na promociju, zbog toga što joj vlasti u Beogradu nisu obezbedile pratnju i obezbeđenje.

Bivša predsednica Kosova je juče trebalo da odputuje u Beograd kako bi prisustvovala promociji knjige "Želim da me čuju - Knjiga sećanja s pričama žena koje su preživele silovanja u poslednjem ratu na Kosovu", koja je trebalo da bude predstavljena u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Inače, ovogodišnji festival prate brojni incidenti. Aktivisti organizacije “Zavetnici” pokušali su da prekinu otvaranje festivala, a organizovali su i izložbu slika stradalih Srba u ratu na Kosovu.

Juče je grupa mladih, od kojih su neki bili maskirani s fantomkama, protestovala ispred Doma omladine u Beogradu.

Oni su postavili kartonske kutije sa amblemima bivše "Oslobodilačke vojske Kosova", plastično oružje, američke i albanske zastavice i transparente "Oružje na veliko i malo", "Droga na veliko", "Polovni organi".

Nije bilo fizičkog incidenatam, a policija je preventivno napravila improvizovani kordon ispred ulaza u Dom omladine.

Festival "Merdita, dobar dan" zajednički organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava i Građanske inicijative iz Beograda, organizacija Integra iz Prištine u partnerstvu sa Fondom za otvoreno društvo iz Prištine.

Festival podržavaju fondacija braće Rokfeler, Fondacije Čarls Stjuart Mot, ambasada Švajcarske u Prištini, Ministarstvo kulture Kosova i Dom omladine Beograd.Ostale vesti

Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020
Jokanović: Ustavni sud podbacio
Advokat Živojin Jokanović smatra da je Ustavni sud ovoga puta podbacio i da je „zanemario suštinu svog postojanja, svoje funkcije i ustavnu zaštitu poretka“.
  • 29.05.2020
Samoopredeljenje najavljuje nove proteste
Pokret Samoopredjeljenja najavio je nove proteste, odmah nakon objave presude Ustavnog suda, kojom je utaban put za izbor nove Vlade i isključenje pobedničke stranke.
  • 29.05.2020