Vesti
Politika

Jahjaga: Kosovo je posvećeno dijalogu sa Srbijom

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je da je Kosovo posvećeno dijalogu sa Srbijom koji treba nastaviti dok se ne iscrpu sva pitanja od interesa dveju strana.
Jahjaga: Kosovo je posvećeno dijalogu sa Srbijom
Atifete Jahjaga (Foto Predsedništvo Kosova)

"Republika Kosova je posvećena dijalogu s Republikom Srbijom, uz posredstvo EU" koji treba nastaviti "dok se ne iscrpu sva pitanja između dveju naših država, kako bi se omogućila normalizacija odnosa među njima".

"Mi insistiramo da se taj dijalog okonča mirovnim sporazumom koji će imati zakonsku težinu i priznati samostalnost Kosova", rekla je Jahjaga u interviju za Radio Slobodna Evropa.

Dijalog je, smatra Jahjaga, stvorio okolnost koje ni Srbija više ne može da negira.

"Ta promena u Srbiji za nas je, naravno, zakasnela, ali mi moramo da instistiramo na normalizaciji odnosa kao na uslov za integraciju u EU, zato što se samo na taj način možemo osigurati da ta država koja je prouzrokovala ccetiri rata u regionu, bude odgovorna za to", kazala je Jahjaga.

"Jednom zauvek treba da okončamo sukob sa Srbijom. Treba da stabilizujemo Kosovo tako što ćemo njegove građane i sve zajednice integrisati u institucionalni i društveni život", rekla je predsednica.

Zalažući se za ulazak svih zemalja regiona u EU, Jahjaga je rekla da, "kao region, imamo i potrebu da otvorimo novo poglavlje, da se na nase zemlje ne gleda kao na proizvođača kriza, već na države koje su... stekle odgovornost da doprinesu miru i stabilnosti u Evropi".

Radikalni Islam jedan od glavnih problema Kosova

Jahjaga je izjavila da je "islamski radikalizam" jedan od
glavnih problema Kosova, i da institucije treba da deluju protiv pojedinaca i grupa koje predstavljaju pretnju po bezbednost Kosova.

"Za nas je važno da se kao društvo distanciramo od kriminalnih i ekstrimističkih zločina, koji nemaju ništa zajedničko sa vrednostima i idealima na osnovu kojih gradimo našu državu", rekla je Jahjaga.

Ona ocenjuje da se radi o izolovanoj grupi pojedinaca, koji su radikalizovani i manipulisani, za koje postoje osnovane sumnje da su bili deo organizacija čiji je cilj bilo sprovođenje "terorističkih i kriminalnih dela" na Kosovu i izvan njega.

"Radi se o pojedincima koji su pretnja našoj nacionalnoj bezbednosti. Kao i državne institucije, i građani osuđuju takvo delovanje i orjentaciju", kaže Jahjaga.

Po njenim rečima, policija i "ostali bezbednosni i pravosudni mehanizmi" dokazali su kompetentnost i kredibilnost u suočavanju sa ekstremizmom, a Kosovo je pokazalo da ima političku volju da se sa njim suoči.Ostale vesti

Vučić s Bocan Harčenkom: Kurti organizuje etničko čišćenje na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan Harčenkom, s kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu.

  • 25.09.2023
SSP: Zbog nesposobnosti SNS-a Srbi na Kosovu prepušteni teroru
Stranka slobode i pravde (SSP) je ocenila da su zbog nesposobnosti kadrova Srpske napredne stranke (SNS) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbi na Kosovu "prepušteni na milost i nemilost suludom režimu premijera Kosova Aljbina Kurtija, koji nad njima sprovodi otvoreni teror".
  • 25.09.2023
Radosavljević: Opština Leposavić još uvek nije u potpunosti funkcionalna

Direktor odeljenja za sport, kulturu i omladinu u opštini Leposavić Nenad Radosavljević rekao je u emisiji Slobodno srpski da u ovoj lokalnoj samoupravi zaposleno oko 30 Srba, koji redovno odlaze na svoja radna mesta. Međutim, zbog kako je naveo određenih problema, opština još uvek nije u potpunosti funkcionalna.

  • 25.09.2023
Dačić: Zašto kosovska policija nije prepustila KFOR-u da rešava situaciju?
Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas, povodom sukoba na severu Kosovu u blizini manastira Banjska u kojem je poginulo i ranjeno više osoba, da je najvažnije pitanje ’’šta će tamo kosovska policija, po kom to pravu i po kom dokumentu’’.
  • 25.09.2023
Lajčak: Neophodni preventivna diplomatija i dijalog
Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak smatra da su sukobi u Banjskoj pokazali da su neophodni preventivna diplomatija i navodi da će se on lično u narednim danima u potpunosti fokusirati na pronalaženje načina da se krene napred.
  • 25.09.2023
Kapčan: Napad nije bio spontan
To očigledno nije bio spontani napad, kaže za Radio Slobodna Evropa Čarls Kapčan, profesor Unvierziteta Džordžtaun i nekadašnji direktor za evropska pitanja u američkom Nacionalnom savetu za bezbednost u administracijama Bila Klintona i Baraka Obame.
  • 25.09.2023