Vesti
Politika

Jahjaga ima mandat do 2016.

“Mandat predsednice Kosova je do 2016. godine, saopšteno je iz Predsedništva povodom spekulacija da je u dogovor između DPK i DSK uključena i ova funkcija.
Jahjaga ima mandat do 2016.
Atifete Jahjaga (Foto Predsedništvo Kosova)

Iz kabineta predsednice Kosova Atifete Jahjage danas je, povodom spekulacija da je u dogovor Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova uključena i funkcija predsednika, saopšteno da je ustavni mandat predsednice do jula 2016. godine.

“Na osnovu Ustavnog suda iz jula 2012. mandat predsednice Kosova je petogodišnji”, rekao je savetnik i portparol predsednice Kosova Arber Vlahiu.

Poslednjih dana u medijima koji su se pozivali na visoke zvaničnike DPK, pojavila se vest da je Hašim Tači tokom razgovora o formiranju vlasti predlagao Atifeti Jahjagi da da ostavku kako bi on došao na funkciju predsednika.Ostale vesti

Vlada Kosova odobrila nacrt budžeta
Na jutrošnjoj sednici Vlade Кosova, odobren je nacrt budžeta za narednu godinu.
  • 30.10.2020
Lajčak: Još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu
Danas smo napravili još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, ocenio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon razgovora u Briselu.
  • 29.10.2020
Petković: Svaki sastanak u Briselu započinjemo pitanjem o ZSO
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština, jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.
  • 29.10.2020
“Sporazum”:  Ustavne reforme neminovne na Kosovu i u Srbiji
Direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj izjavio je da će do ustavnih reformi na Kosovu i u Srbiji  nesumnjivo doći kada dođe do sveobuhvatnog sporazuma, što je za Evropsku uniju veoma važno pitanje. Nakon sporazuma, sigurno je da će međunarodni pritisak pasti na skupštine i političke stranke u tim zemljama da u bliskoj budućnosti ratifikuju oba sporazuma, naprave ih legitimnim, zakonitim i unesu odgovarajuće promene u svoje ustave.
  • 29.10.2020
Milan Radojević kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice
Prijava kandidata za vanredne izbore za gradonačelnika Severne Mitrovice traje do sutra. Do danas je samo Srpska lista podnela zahtev za potvrdu kandidata za izbore koji će biti održani 29. novembra.
  • 29.10.2020
Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK ponovo bez podrške

Zbog nedostatka kvoruma, Predlog zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK opet nije dobio podršku poslanika kosovskog parlamenta.

  • 29.10.2020