Vesti
Politika

Jahjaga: 2013. godina bila uspešna za Kosovo

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga ocenila je da je 2013. godina bila uspešna za Kosovo, koje je uspelo da razjasni svoj evropski put, ali je naglasila da u 2014. godini predstoji veliki rad.
Jahjaga: 2013. godina bila uspešna za Kosovo
Atifete Jahjaga (Foto focus.de)

Govoreći o briselskom sporazumu između Prištine i Beograda, Jahjaga je rekla da se ovaj proces treba okončati sveobuhvatnim sporazumom koji se mora sprovesti u celini.

“Ušli smo u nove odnose sa susednim zemljama, odnose koje treba završiti jednim završnim sporazumom koji u potpunosti treba primeniti, rekla je Jahjaga”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Jahjaga je rekla da je Kosovo počelo i sa reformama koje treba da se nastave i da budu na usluzi demokratizaciji društva i države.

Ona je naglasila da će se Kosovo pripremati da postane zemlja čiji građani mogu slobodno da se kreću u EU.

Ove reforme će uspostaviti pravednu državu i ove reforme I naš rad u sprovođenju standarda koji se moraju ispuniti omogućiće nam slobodno kretanje u zemljama EU. To je posao koji nas čeka, rekla je Jahjaga.Ostale vesti

CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021