Vesti
Politika

Jahajaga o raspuštanju skupštine sa liderima albanskih partija

Predstavnici albanskih partija naglasili su na sastanku sa predsednicom Kosova Atifetom Jahjagom da je neophodno raspisivanje preveremenih izbora kako bi Kosovo izašlo iz političke blokade. Očekuje se da se sutra pokrene postupak raspuštanja Skupštine.
Jahajaga o raspuštanju skupštine sa liderima albanskih partija
Jahjaga i predstavnici partija na Kosovu (Foto Predsedništvo Kosova)

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga sastala se danas sa liderima političkih partija, Hašimom Tačijem (DPK), Isom Mustafom (DSK), Ramušem Haradinajem (ABK) i Mimozom Kusari-Ljiljom (ANK).

Predstavnici političkih partija inforimisali  su Jahjagu o stanju u kojem se trenutno nalazi Skupštini Kosova, odnosno o nemogućnosti donošenja važnih odluka, među kojima su i glasanje za oružane snage Kosova i raspuštanje Skupštine u cilju održavanja prevremenih opštih izbora.

Predstavnici političkih partija su naglasili neophodnost organizovanja prevremenih izbora u optimalnom roku sa ciljem izvođenja Kosova iz političke blokade.

Nakon sastanka, Jahjaga je istakla da će ona biti garant ustavnosti i faktor političkog jedinstva.

“Danas sam primila na sastanak političke lidere Kosova, na njihov zahtev. Informisali su me o koracima koje će nadalje preduzeti u vezi prevremenih izbora na Kosovu. Kao predsednica Republike Kosovo ja ću nastaviti da budem faktor političkog jedinstva u zemlji i svi moji postupci će biti u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Kosovo“.

Jahjaga je rekla da će poštovati odluku Skupštine i da će uskoro započeti  konsultacije sa političkim partijama, onako kako je Ustavom predviđeno.Ostale vesti

Prištinski studenti protiv ZSO
Parlament studenata Prištinskog univerziteta "Hasan Priština" je najavio da će 15. februara održati protest protiv osnivanja Asocijacije (Zajednice srpskih opština).
  • 02.02.2023
Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023