Vesti
Politika

Jačanje saradnje Srbije i Španije

Španija podržava Srbiju u nastavku dijaloga sa Prištinom, ukoliko i uvek kada taj dijalog donosi benefit i ide na ruku budućim političkim planovima Srbije, poručio je ambasador Španije u Srbiji Migel Fuertes.
Jačanje saradnje Srbije i Španije
Migel Fuertes (Foto Tanjug)

"Kada je reč o pristupu Srbije Evropskoj uniji, to je tema koja je stalno aktuelna i stalno se spominje normalizacija odnosa Beograda i Prištine i isticanje dijaloga koji je u toku. Stav Španije se nije promenio. U tom smislu, uvek ćete imati podršku Španije. Španija podržava ulazak Srbije u EU jer je za Španiju Srbija deo Evrope i mora biti deo EU", rekao je Fuertes na svečanom otvaranju prvog poslovnog foruma Španija-Srbija u Beogradu.

Fuertes je istakao snažnu podršku Španije daljem napretku Srbije na putu ka Evropskoj uniji i rekao da srpska vlada radi i učestvuje jako puno u različitim reformskim procesima.

"To je od značaja za proces pristupanja EU. Vidimo odlične i brojne napretke, a kako bi se to nastavilo, EU mora da nastavi i nastaviće da kroz različite fondove poput IPA fondova da pomaže Srbiju", istakao je ambasador.

Fuertes je istakao snažnu kulturnu i političku saradnju i naglasio da je neophodno jačati ekonomsku saradnju dve zemlje i istakao želju da se u narednom periodu steknu uslovi kako bi se otvorila avio-linija Beograd Madrid koja bi, kaže, mnogo značila za sve Špance koji žive i rade u Srbiji.

On je zahvalio zvaničnicima vlade koji su, kaže, uvek u teškim momentima podržavali Španiju u periodu kada je Španiji ta podrška bila od izuzetnog značaja i kada je ta zemlja prolazila kroz teške momente.

"Moramo da produbimo našu ekonomsku saradnjua, sve to da bi da se dopunili različiti aspekti saradnje, kulturni, politički, naglasio je španski ambasador.

Na Forumu Španija-Srbija učestvuje oko 150 predstavnika međunarodnih finansijaskih institucija, ministarstava i javnih institucija kao i 20 španskih kompanija i predstavnika brojnih srpskih preduzeća.Ostale vesti

Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo.
  • 27.09.2020
Vučić o dijalogu: Za tango je potrebno dvoje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, za teška rešenja, ali i dodao da je za "tango potrebno dvoje".
  • 26.09.2020
Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Grenel: Obe strane za jezero Tramp
Beograd i Priština saglasni su da se jezero Gazivode ubuduće zove po predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu, objavio je na Tviteru njegov specijalni izaslanik za pregovore Ričard Grenel.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020