Vesti
Politika

Jablanović: Sledeću pobedu Vučića Srbi na Kosovu neće preživeti

Bivši ministar za zajednice i povratak i predsednik Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović jučerašnji dogovor o ličnim dokumentima vidi kao pobedu Aljbina Kurtija.

Jablanović: Sledeću pobedu Vučića Srbi na Kosovu neće preživeti
Aleksandar Jablanović (Foto Kim arhiva)

On je u saopštenju za štampu istakao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "još jednom potvrdio da Srbi na Kosmetu nemaju državu, već iluziju države, režiranu u Beogradu i preko državnih medija".

"Srbi na Kosmetu ostaju sami i prepušteni volji zapada i Vlade Kosova. Ova velika pobeda Aljbina Kurtija je potvrdjena i od svih Srba koji pamte duže od deset dana", kaže Jablanović.

Osvrnuvši se na reči predstavnika srpske vlasti koji ovaj dogovor vide kao uspeh, Jablanović ironično ističe da "ova “pobeda Srbije” samo predstavlja još jedan signal Srbima da na silu napuste Kosovo i potraže svoju budućnost na nekom normalnijem mestu. Bojimo se da sledeću pobedu Aleksandra Vučića Srbi na Kosovu neće preživeti".Ostale vesti

Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022
Vučević: Situacija na Kosovu i dalje veoma napeta
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu "i dalje veoma napeta jer je mnogo otvorenih pitanja" da se nada "da će se odgovori tražiti u formi dijaloga".
  • 26.11.2022
CIK: Počela registracija birača van Kosova za izbore na Severu
Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počela registracija građana koji žive van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Rok za prijavu ističe 30. novembra.
  • 26.11.2022
Kurti u Madridu: Srbija ima teritorijalne aspiracije prema Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti tokom svog govora na 26. Kongresu Socijalističke internacionale koji se održava u Madridu u Španiji rekao da je Srbija i dalje autoritarna zemlja sa teritorijalnim aspiracijama prema Kosovu i sa širokim i bliskim vezama sa Kremljom.
  • 26.11.2022
Šest prijava za vanredne izbore za predsednike opština na severu KiM
Za vanredne izbore za predsednike opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić prijavilo se šest političkih subjekata i samostalnih kandidata, saopšteno je iz Centralne izborne komisije u Prištini.
  • 25.11.2022
Zakonske osnove za povratak Srba u kosovske institucije
Direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj izjavio je da postupak posle ostavki radnika iz pravosudnog sistema još nije završen i da oni mogu da se vrate na svoja radna mesta, ali da mogu da se suoče i sa disciplinskim merama, uključujući otpuštanje.
  • 25.11.2022